Tvoje tvář má známý hlas: Saša Rašilov

Tvoje tvář má známý hlas: Saša Rašilov
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Do letošního ročníku Tváře nastupuje herec, který je hlasem mnoha známých tváří. Známe ho totiž především z dabingu. Ačkoliv je sám výborným hercem, většina lidí zná Sašu Rašilova jako hlas Johnnyho Deppa. Převtělování se do velkých hvězd mu tedy není cizí.

Rodinná tradice

Saša Rašilov je hercem stejně jako dědeček i bratr. Ani otec kameraman z rodinné tradice nijak nevybočil a dá se tedy říct, že se Rašilov mladší narodil pro jeviště a kameru. Na rozdíl od většiny herců, kteří mají obvykle jednu hereckou školu, absolvoval Saša Rašilov Pražskou konzervatoř i DAMU.

V prvních seriálech se blýsknul ještě dlouhé roky před ukončením studia a poté, co DAMU úspěšně absolvoval, vystřídal mnoho divadel, než zakotvil v tom Národním. Tam ho můžete vidět jako Fausta v představení Mefisto, Dona Pedra v Mnoho povyku pro nic a v minulosti se blýsknul například v roli Chlestakova v revizorovi.

I ti, kteří divadlu příliš neholdují a raději si užijí večer doma u televize, ale nepochybně znají tohoto všestranného herce, kterého si mohou spojit s filmy jako Šakalí léta a Samotáři nebo se seriálem Modrý kód.

Hlasem ostatních

Dabing je ale tím hřištěm, na kterém je Saša Rašilov opravdovým mistrem. Cenu Františka Filipovského dostal hned dvakrát a několikrát na ni byl nominován. To, že jde o ikonický hlas Willyho Wonky, Jacka Sparrowa nebo Sweeneyho Todda – Johnnyho Deppa, jistě víte.

Znát ho můžete i z Dextera nebo Ztracených. Věděli jste ale, že je jediným Čechem, který má právo dabovat Mickey Mouse? Zatímco u běžných rolí poznáte jeho hlas neomylně, možná jste netušili, že myšáka mluví právě on.

Pro letošní ročník tváře je to dobrá zpráva, jelikož dokazuje, že si ze sebe Rašilov umí udělat legraci a rozhodně netrpí nedostatečným hlasovým rozsahem.

Ostatně schopnost nebrat se vážně bere herec jako svou výhodu v soutěži.

A ta soutěž?

Sám Saša řekl pro televizi Nova, že soutěž bere jako výzvu. Jediné, do čeho se mu úplně nechce, má být podle jeho slov „takováta elektronická taneční hudba.“ Zda tím myslel electro, dubsteb nebo rap se asi nedozvíme, ale můžeme doufat, že se mu přání nedostat tento úkol, splní.

Není si také jistý (a doufejme, že to myslí s nadsázkou), jak dlouho bude schopný vydržet v masce, než dostane panický záchvat. Počítá s tím, že soutěž je maraton a nečeká, že by šlo o něco lehkého.

Na jakou proměnu se můžeme těšit, to je samozřejmě ve hvězdách. Místo toho můžeme ale hádat, která by mohla být Sašovou nejlegendárnější. Vzhledem k tomu, že je dvorním dabérem Mickeyho, přímo se nabízí vysoké hlásky Chipmunků. O jeho tanečním umu toho moc nevíme, ale chlupatý kostým zakryje vše, co by diváky mohlo dráždit.

Johnny Depp, Zdroj: Tinseltown / Shutterstock

A bráno z opačné strany hudebního spektra, Saša Rašilov je neodmyslitelně spjatý i s Johnnym Deppem, který mimo to, že je výborným hercem, také skvěle hraje na kytaru a má nádherný zpěvný hlas. Škoda, že je jeho hudebnická osobnost trochu zastíněna tou hereckou.

Kromě toho, že hraje v kapele, totiž také zpíval v několika filmech (například Sweeney Todd nebo Mrtvá nevěsta Tima Burtona.)

Doufat v to, že by se Depp objevil mezi hvězdami, které mají účastníci ztvárnit, by sice bylo příliš naivní, ale tím nemusíme všechnu zábavu pohřbít. Johnny Depp hraje v kapele Hollywood Vampires s Alicem Cooperem a z této spolupráce si dokonce několik Deppových filmových postav dělá legraci.

Kdyby tedy Rašilov ztvárnil právě Coopera, byl by to další drobný žert mezi Alicem a Johnnym (v zastoupení.)

Ale nádherný Rašilovův hlas se rozhodně nemusí držet jen ve vodách svých osvědčených tváří. Konec konců, sám chce brát soutěž jako výzvu.

Jeho nádherný znělý hlas by skvěle seděl k Fantomovi opery.

Když se podíváme na tvar jeho obličeje, můžeme pogratulovat maskérům a přát jim, aby se mohl Rašilov převtělit třeba do Tilla Lindemana, od kterého by mohl být k nerozeznání. Jeho hlas je ale rozhodně dostatečně silný na to, abychom se nemuseli být ani proměny v afroamerické herce.

Jediné, čeho se snad můžeme obávat, jsou ženské role. Pokud tedy nemá Saša v rukávu ještě přirozený ženský sopránek, mohl by to být pěkný trapas. Představa, že se nám Amy Winehouse, Adele nebo jiný ikonický hlas moderní ženské hudby zjeví v těle Saši Rašilova a zazpívá nám lehce heliovým hlasem myšáka Mickeyho, je opravdu děsivá.

 

Zdroje: