Zlomové okamžiky: 11. září a válka proti terorismu: Ucelený dokument o terorismu a jeho podobě v posledních letech na Netflixu

Zlomové okamžiky: 11. září a válka proti terorismu: Ucelený dokument o terorismu a jeho podobě v posledních letech na Netflixu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Poslední dny se svět častěji, než kdy jindy potkává v médiích se zprávami o Afganistánu a také si připomínáme 20. výročí nejčernějšího dne v novodobých dějinách USA, kdy teroristické útoky ohromily celé Spojené státy a svět.

Dokumentární seriál USA Zlomové okamžiky: 11. září a válka proti terorismu má dobré načasování a právě teď je ke zhlédnutí na Netflixu. Přestože jde o dokument USA, překvapivě je k Americe hodně kritický, a to mu dodává na věrohodnosti. Za projektem stojí americký dokumentarista Brian Knappenberger, který vytvořil už pár zajímavých projektů a mimo jiné vlastní také produkční společnost v Los Angeles.

Tento dokument je zřejmě nejkomplexnějším projektem, který o této události byl natočený. 11. září 2001 změnilo svět a každý, kdo byl už v určitém věku, si dodnes pamatuje, kde byl, když se o teroristických útocích tenkrát před dvaceti lety dozvěděl.

Samozřejmě se na dokument snesla i řada kritiků, kteří z principu kritizují vše spojené s americkou zahraniční politikou. To ale nic nemění na tom, že dokument je profesionálně udělaný a stojí za pozornost.

Jde o 5 epizod, každá v délce 1 hodiny, které nabízí celou řadu silných fotografií a záběrů. V první epizodě dojde na rekapitulaci novodobé historie Afganistánu, v dalších dílech je potom vše, co se odehrálo a má spojitost s tragickým dnem před 20 lety. Nakolik jsou fakta v dokumentu pravdivá, může každý posoudit sám. Každopádně by si dokument měli všichni zhlédnout, protože terorismus je světový problém číslo jedna, a tak je k němu potřeba přistupovat. Nic na tom nezmění ani fakt, že jde o problémy, které se odehrávají ve vzdálenějších zemích.

V dokumentu je od všeho trochu, divák si tak projde ruskou invazí do Afganistánu, útoky na USA, americkou invazí do Afganistánu, výslechovými praktikami v Guantanamu, invazí do Iráku i honem na Usáma Bin Ládina s vítězným koncem, a nakonec se vrací do Afganistánu současnosti. To vše je pojato poměrně nezaujatě a nedělá z Američanů tak moc velké zachránce světa, jak jsme na to zvyklí. Naopak se zaměřuje i na chyby, které měly velice negativní dopad na celou společnost.

Zdroj:

  • autorský článek