Životní příběh duchovních otců Matrixu: Jak se z bratrů Wachowských staly sestry Wachowské

Životní příběh duchovních otců Matrixu: Jak se z bratrů Wachowských staly sestry Wachowské
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hollywoodem v posledních měsících rezonuje comming out herce Elliota Page. Není sám, kdo se rozhodl přihlásit veřejně ke své transgender identitě. Sestry Wachowské pojí nejenom kultovní trilogie Matrix, ale i podobný životní příběh.

Jak se bratři Wachowští dostali na výsluní

Starší Lana přišla na svět 21. června 1965 jako Lawrence řečený Larry. Mladší ze sourozenecké dvojice Lilly se narodila 29. prosince 1967 jako Andrew zvaný Andy.

Sourozenci se odmalička profilovali umělecky. Vystudovali společně tutéž střední školu zaměřenou na umění. Jako teenageři oba holdovali především komiksům a inklinovali rovněž k divadlu. Vlastní komiksy byly také to první, co budoucí slavné scénáristické duo začalo tvořit.

Společně s nimi pak zároveň sbírali nápady na budoucí divácký hit Matrix. Scénáristickou prvotinou však byl pro oba snímek Nájemní vrazi z roku 1995. Režijním debutem se stal snímek Past o rok později.

Hned druhý režijní počin, k němuž tehdy ještě jako bratři Wachowští napsali i scénář, je doslova katapultoval na výsluní. Stal se jím právě Matrix.

Dnes kultovní snímek přitom neměl jednoduchou cestu na výsluní. Roli Nea mohl dostat Will Smith, který ji ale odmítl. Podobně se k projektu postavila i produkce, které se do něj zrovna moc nechtělo. Matrix se nakonec realizovat povedlo a předčil všechna očekávání.

Atlas mraků a zásadní životní zlom v životě obou bratrů

Z dalších úspěšných snímků, na kterých se sourozenci podíleli, můžeme zmínit ještě V jako Vendeta nebo Atlas mraků. Právě druhý zmiňovaný snímek už ve svých titulcích hlásal: režie a scénář Andrew Wachowski, Lana Wachowski.

Starší ze sourozenců Larry v roce 2012 v souvislosti s kampaní k tomuto snímku vůbec poprvé na veřejnosti vystoupil pod jménem Lana Wachowski a přihlásil se ke své ženské identitě. Spekulace o tom, že je slavný režisér transgender, se sice vyrojily už kolem roku 2000, nicméně tehdy se k nim nikdo oficiálně nevyjádřil.

O další překvapení měli filmoví fanoušci postaráno v roce 2016. Právě tehdy vyšlo najevo, že ani mladší Andy se nenarodil ve správném těle. Z Andrewa byla Lilly a slavná sourozenecká dvojice se tak z bratrů Wachowských změnila v sestry Wachowské.