Žena za pultem: Po stopách zatracovaného seriálu z pera geniálního Jaroslava Dietla

Žena za pultem: Po stopách zatracovaného seriálu z pera geniálního Jaroslava Dietla
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Stejně jako u seriálu 30 případů majora Zemana, i tento seriál nevznikl jen pro zábavu, ale měl v době reálného socialismu svůj úkol. Právě proto byl po sametové revoluci drsně odsuzován. Jenže z historie by se měl člověk spíše poučit než dělat, že neexistuje.

Možná i to nakonec zvítězilo a seriál se přece jen vrátil na televizní obrazovky. A zatímco naše české televize tyto „budovatelské“ seriály v současnosti odsuzují, JOJ Family do toho skočila po hlavě a tyto retro seriálové počiny pravidelně uvádí.

Úkolem seriálů bylo především přinést lidem příběhy lidí, které by pomohly divákům pozitivně vnímat tehdejší socialistickou společnost. Major Zeman (scenárista Jiří Sequens st.) předvedl, jak nekompromisně je každý lump po zásluze potrestán, doktor Sova ukázal v seriálu Nemocnice na kraji města (scenárista J. Dietl) lidskou tvář vyspělého zdravotnictví a Anna Holubová v seriálu Žena za pultem (scénář J. Dietl) byla úslužná a usměvavá prodavačka, kterou by chtěl mít každý ve svém obchodě. V podstatě geniálně jednoduchý nápad, který fungoval.

A těch seriálových projektů bylo více. Hned po chrabrém Vladimíru Brabcovi, který bude už navždy major Zeman, přichází Jaroslav Satoranský jako Nejmladší z rodu Hamrů. Tentokrát diváci sledovali problematiku vesnic a kolektivizaci zemědělství. Po něm přišel Zdeněk Buchvaldek jako František Bavora v díle Muž na radnici.

A na řadu přišla i obyčejná socialistická žena, pro kterou měl Jaroslav Dietl napsat vhodný scénář, kde by vyobrazil, ženu, matku a zároveň spolehlivou pracovnici.

Ukázat lidem hojnost potravin, které na ně čekají v každé prodejně, už byl jen bonus.

Jaroslav Dietl byl opravdu geniálním a velice pilným autorem a z jeho pera vznikla celá řada kultovních děl, která vynikala především v jeho schopnosti vytvářet poutavé dialogy. Jaroslav Dietl je podepsaný pod seriály jako byli Tři chlapi v chalupě, Eliška a její rod, Píseň pro Rudolfa III., Dispečer, Byli jednou dva písaři, Plechová kavalerie, Inženýrská odysea, Okres na Severu, Malý pitaval z velkého města, Rozpaky kuchaře Svatopluka, Synové a dcery Jakuba Skláře.

Posledním seriálem, jehož premiéry už se geniální scenárista a dramaturg nedožil, bylo Velké sedlo, které vyprávělo o práci a životě lidí kolem velké přehrady. Dietl zemřel v pouhých 56 letech, ale stihl toho opravdu hodně. A jeho scénáře vynikaly v tom, že se opravdu dobře orientoval v tematice, o které psal. Proto je zřejmé, že každému psaní předcházelo studium.

Tentokrát si posvítíme pod lupou na dvanáctidílný seriál Žena za pultem. Připomeneme si osudy všech pracovníků magické samoobsluhy, kde bylo zboží, o kterém se běžně lidem mohlo jen snít.

Zdroje článku:
  • ČSFD,
  • autorský článek