Zemřel skladatel Johnny Mandel, tvůrce titulní znělky ze seriálu M*A*S*H

Zemřel skladatel Johnny Mandel, tvůrce titulní znělky ze seriálu M*A*S*H
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Skladatel Johnny Mandel zemřel v 94 letech v pondělí ve svém domě v Kalifornii. Tisku to oznámila jeho dcera. V roce 1966 získal Oscara v kategorii Nejlepší hudba za píseň The Shadow of Your Smile. Byl také autorem hudby písně Suicide Is Painless, která se stala hlavní znělkou seriálu M*A*S*H.

Smrt tohoto oblíbeného skladatele zasáhla nejednoho umělce z hudební branže. Od pondělí se s Mandelem prostřednictvím sociálních sítí loučí světové osobnosti. Mezi nimi například zpěváci Michael Bublé nebo Michael Feinstein. Umělci vyjadřují skladateli obrovskou pokoru a úctu k jeho tvorbě. Označují jej za hudebního génia.

Během své kariéry skládal Johnny Mandel písně pro umělce, jako jsou Frank Sinatra, Barbra Streisand, Michael Jackson, Tony Bennett nebo Natalie Cole. 

Mandel, který uměl hrát na trumpetu a pozoun, se proslavil jazzovou hudbou, kterou složil pro drama Chci žít! (1958). Byl také skladatelem písní pro další filmy jako například Amerikanizace Emilky (1964), Harper (1966), Bez okolků (1967), Poslední eskorta (1973), Byl jsem při tom (1979), Caddyshack (1980) nebo Rozsudek ( 1982). 

Soundtrack k filmu Chci žít! skladatele poprvé nominoval na cenu Grammy. V roce 1965 vyhrál Oscara a zároveň svojí první Grammy za píseň The Shadow of Your Smile, která zazněla ve filmu Písečný ptáček

Jeho nejznámějšími skladbami jsou Suicide Is Painless z filmu a seriálu M*A*S*H a Emily, kterou známe v provedení Franka Sinatry.

Text k písni Suicide Is Painless napsal Michael Altman, syn režiséra filmového M*A*S*H, Roberta Altmana, který byl poprvé vysílán v roce 1970. Píseň pak byla použita o dva roky později jako titulní znělka oblíbeného seriálu o osudech chirurgů a zdravotních sestřiček v Korejské válce. 

Johnny Mandel získal během své kariéry celkem pět hudebních cen Grammy a jednoho Oscara za filmovou hudbu. Dvakrát se oženil a měl jednu dceru Melissu.