Zdeněk Srstka: Měl být řezníkem, nakonec až do konce života pomáhal opuštěným psům

Zdeněk Srstka: Měl být řezníkem, nakonec až do konce života pomáhal opuštěným psům
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zdeněk Srstka měl pokračovat v rodinné tradici a po vzoru dědy a otce se stát řezníkem. Fyzické předpoklady pro řeznické řemeslo měl, ale problém byl, že měl raději zvířata živá než ta na řeznickém špalku.

Síly měl na rozdávání, a tak se vyučil elektromechanikem a přebytek energie uplatnil ve sportu. Boxoval, dělal řecko-římský zápas, kde se dostal až do reprezentace. Největší úspěch slavil ve vzpírání, kde se dostal až na olympiádu v roce 1960.

Jeho čas přišel o něco později, když vznikala na Barrandově profesionální skupina kaskadérů. Byl ideálním adeptem. Silák s drsnou vizáží, sportovec se zažitou rutinou každodenního tréninku. Nebyl žádná padavka a spolu s dalšími sportovci se začal učit kaskadérské profesi. Kaskadéři neměli žádné učebnice a manuály, a tak si museli vše vymyslet, vyzkoušet a nacvičit. To chtělo nutnou dávku odvahy a odhodlání.

Jedním z prvních filmů, kde Srstka mohl své dovednosti uplatnit, byl film Limonádový Joe aneb Koňská opera. Stal se pistolníkem. Právě skvělé kaskadérské výkony dodaly filmu na autentičnosti. Pro Srstku to byl dobrý způsob, jak na sebe upoutat pozornost a začaly mu přicházet další nabídky na dubléra v akčních scénách, ale i na drobné role, kde mohl uplatnit svůj vzhled. Často se tak objevoval v roli hospodských, podvodníků, umírajících darebáků nebo rváčů. Kromě robustní postavy měl ještě něco navíc, a to byl smysl pro humor a komediální talent. V 80. letech se pravidelně objevoval v legendárním zábavném pořadu Možná přijde i kouzelník, spolu s Kaiserem, Lábusem, Hanušovou, Mládkem a dalšími umělci.

Všichni si ho budeme pamatovat jako studenta večerní průmyslovky ve filmu Marečku, podejte mi pero! Kde pronesl památeční větu:

Hliník se odstěhoval do Humpolce.

Jak uvádí ČSFD, za svůj život dokázal vytvořit téměř padesátku drobných filmových rolí a objevil se v mnoha zábavných pořadech, televizních inscenacích a seriálech. Hraní i práci kaskadéra bral jako koníčka a nikdy mu nevadilo, že nedostal před kamerou více prostoru. Od roku 1968 pracoval jako správce koleje ČVUT a vydržel tam 33 let. Staral se o partu údržbářů a zahradníků.

Láska ke sportu mu vydržela celý život, a ještě na prahu sedmdesátky se stal mistrem Evropy v bench pressu (zvedání závaží na posilovací lavici) ve veteránech.

Poslední roky svého aktivního života konečně mohl uplatnit svou lásku ke zvířatům a stal se moderátorem pořadu Chcete mě? Pomocí televizních kamer pomáhal najít domov opuštěným psům a kočkám. Svým osobitým humorem dokázal pořadu vytvořit velkou popularitu. Sám měl několik psů, které opečovával se svou druhou manželkou v rodinném domku za Prahou.

Sportovec, kaskadér, herec, bavič a milovník zvířat zemřel v létě 2019 ve věku 83 let.

Zdroje článku:
  • ČSFD,
  • Staré dobré časy 2 / 2023,
  • autorský článek