Zákulisí dokumentární reality show Malé lásky: Kolik si maminky vydělají za účast a další zajímavosti z natáčení

Zákulisí dokumentární reality show Malé lásky: Kolik si maminky vydělají za účast a další zajímavosti z natáčení
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Televizní dokumentární série Malé lásky zobrazuje intimní okamžiky a pocity nastávajících maminek během porodu, a to včetně bolesti, strachu, ale především obrovské radosti a lásky. Všech šest řad seriálu se těší velkému úspěchu a umí pořádně hrát na city. Jak ale probíhá natáčení tak autentického pořadu?

Kdy a jak se natáčelo?

Seriál se už od první řady natáčí na gynekologicko-porodnické klinice v Plzni. Natáčení probíhá nepřetržitě dva měsíce. Štáb má v oddělené části porodnice vyhrazené dvě místnosti. V jedné je umístěna režie s veškerou technikou a druhá slouží k ukládání všech dat. Natáčí se totiž skutečně 24 hodin denně, a to na 35 kamer, které jsou po nemocnici rozmístěné.

Často se totiž štáb musí zaměřit na více maminek najednou, a protože se porod nedá naplánovat, je potřeba, aby bylo vše pečlivě připravené. Podařilo se tak natočit příběhy všech maminek, které se do pořadu přihlásily a rodily v zadaném termínu. Bylo však náročné z tisícihodinového materiálu vybrat jen pár minut, které vystihnou příběhy jednotlivých párů nebo svobodných žen a jejich malých lásek.

Na pořadu tedy pracovalo přes 400 lidí. Někdy bylo natáčení pro všechny pořádným adrenalinem a náloží emocí, a to štáb ve většině případů s účastníky téměř nepřišel do styku.

Vše bylo připraveno tak, aby se maminka a její doprovod cítili co nejpříjemněji a chovali se přirozeně. „Jen při příchodu na recepci jí i jejímu doprovodu připevníme na paže mikroport na snímání zvuku,“ popisuje Radka Váchalová, producentka Malých lásek, pro Plzeňský Deník. Maminky přihlášené do pořadu tedy většinou úplně zapomenou na kamery a nedávají proto pozor ani na jazyk nebo své chování. To atmosféru seriálu ale dělá ještě autentičtější a opravdovější.

Zároveň o kamerách a štábu vůbec nevědí ani maminky, které rodí ve stejném termínu, ale do pořadu přihlášené nejsou. Nemocnice jim garantuje maximální soukromí a nikdo se proto kamerami nemusí cítit omezen.

„Jen občas točíme krátké rozhovory s lékaři nebo porodními asistentkami na chodbě. Vysvětlí třeba to, co se dělo na sále, nebo upřesňují některé lékařské termíny,“ upřesnila producentka.

Porodní asistentky a lékaři si spolupráci s televizním štábem také vychvalují a pořad hodnotí velice kladně. Také producentka pořadu na personál s láskou vzpomíná a je ráda, že mohli pracovat právě s touto nemocnicí.

„Porody jsme prožívali se všemi maminkami. Byly to krásné a silné momenty, ale ze štábu přišel do osobního kontaktu s maminkou většinou jen asistent zvuku. S personálem nemocnice jsme ale byli v denním kontaktu, takže bych spíš řekla, že nám k srdci přirostl personál plzeňské porodnice.“

Co páry vedlo k účasti?

Přestože je seriál hezkým nahlédnutím na to, jak porod probíhá a může ukázat ženám každého věku, že se není čeho bát a že jde vlastně o obrovský zázrak, ne všichni by své soukromí dokázali takto otevřeně sdílet s celým národem. Porod je intimním zážitkem a i když přítomnost kamer nevnímáte, není snadné tyto srdečné chvíle plné emocí otevřeně zveřejnit. Co tedy zúčastněné páry dovedlo k takovému rozhodnutí?

Jak by se dalo očekávat, většinou se maminky do pořadu hlásí hlavně kvůli finanční odměně. Není sice tak vysoká, ale pro některé domácnosti může být velice potřebnou finanční podporou, která jim pomůže se alespoň na nějaký čas udržet s nově vzniklou rodinou nad vodou.

„V první řadě dostaly maminky 30 tisíc korun a v druhé řadě 50 tisíc,“ prozradila producentka Malých lásek webu iDnes. Nevíme, jak vysoké byly odměny za následující řady ale pravděpodobně se taktéž zvyšovaly.

Kromě finanční odměny však páry k účasti mohla dovést také myšlenka profesionálního zdokumentování porodu, které by si za normálních podmínek pořídit nemohly.

Motivací pro maminky může být také to, že budou rodit v prostorech, které už znají z televize a které jsou oproti jiným nemocnicím opravdu moderní a zajistí jim nevídaný komfort.

Maminky k účasti po přihlášení nebyly zavázané, takže si to několik z nich rozmyslelo nebo u některých došlo k předčasnému porodu ještě před termínem natáčení.

Podle Radky Váchalové by ale ani jedna z maminek, které se natáčení skutečně zúčastnily, své rozhodnutí nevzala zpět. Je to hlavně kvůli vztahu, který navázali s personálem nemocnice a díky krásně zpracovanému videozáznamu porodu, který jim televize Nova prostřednictvím Malých lásek poskytla.

Proč zrovna plzeňská nemocnice?

Porodnice v Plzni prý byla první volbou filmařů a o změně nikdy ani neuvažovali.

„Plzeňská porodnice se snaží sledovat současné trendy v porodnictví, a to tak, aby vycházeli vstříc maminkám, které tam rodí,“ vysvětlil režisér pořadu pro web Extra.

Zároveň je důležité natáčet v moderní budově také kvůli umístění kamer a techniky. „Tento typ pořadů není možné točit v historických budovách, jelikož se počítá se zásahy do zdí kvůli umístění kamer. Ideální jsou naopak moderní budovy s podhledy, kam se jednoduše umístí kabely od kamer. Samozřejmě hrál roli i zájem nemocnice. Ne všem se nápad líbil," uvedla producentka, která byla s plzeňskou nemocnicí nadmíru spokojená.

Zdroje článku: