Zastánci zákonu o manželství pro gaye a lesby. Zákon lásky přichází

Zastánci zákonu o manželství pro gaye a lesby. Zákon lásky přichází
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Barbora Chaloupková, tvář dokumentu V síti (2020) se vrací na plátna, tentokrát se svým režisérským dokumentem. Mapuje legislativní cestu zákona o manželství pro všechny.

Celospolečenskou diskuzi o rozdílech mezi registrovaným partnerstvím a manželstvím otevřela iniciativa Jsme fér v roce 2017. Takových rozdílů znevýhodňujících stejnopohlavní páry je více než sto. Zákon lásky dokumentuje boj za zrovnoprávnění všech párů nehledě na pohlaví již od samých začátků. Během prvních pěti měsíců nasbírala petice za manželství pro všechny sedmdesát tisíc fyzických podpisů. Od předložení novely zákona uběhlo přes tisíc dní, přičemž Sněmovna teprve před dvěma měsíci odhlasovala postup novely do druhého čtení. I této poměrně čerstvé události se dokument věnuje. 

Režisérka Barbora Chaloupková prozradila, že z počátku se obávali, že téma homosexuality již v dnešní době není tak horké. Tyto obavy ale po prvních dnech natáčení vzaly za své. Byť se Česko prezentuje jako liberální země, napříč všemi společenskými sférami vypukla diskuze jako na ostří nože. Zastánci zákonu o manželství pro gaye a lesby se ve veřejném prostoru, televizních přenosech i na plénu sněmovny utkali s krajními odpůrci, paradoxně nejčastěji těmi, jejichž realitu by zákon nijak nenarušil, zatímco by ulehčil život statisícům jiných. 

Aby mohly být stovky hodin záběrů zpracovány do jednoho celovečerního filmu, vyhlásila produkce letos na Valentýna kampaň na hithit.com. Cílem bylo za 45 dní vybrat půl milionu korun. Nakonec se podařilo dosáhnout částky více než sedmi set tisíc korun. Díky tomu dosáhl na tu nejlepší postprodukci, originální soundtrack a také má našlápnuto na promítání nejen v České republice, ale také v Polsku, Rusku nebo Bělorusku. 

Dokument s podtitulem „kdo má proti sňatku námitky, nechť promluví teď, nebo ať mlčí navždy,“ přichází do kin 5. srpna a v následujícím roce se dočká také premiéry na České televizi, která je jeho koproducentem. 

Zdroje: