Koho schovávala babička ze "Slunce, seno..." pod peřinou aneb perličky z natáčení oblíbené trilogie Zdeňka Trošky

Koho schovávala babička ze "Slunce, seno..." pod peřinou aneb perličky z natáčení oblíbené trilogie Zdeňka Trošky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Oblíbená komedie, kterou znají všichni z nás. Facka sem, facka tam. Vtipné hlášky, které zná mnoho lidí nazpaměť. S vtipem a nadsázkou se Troška snažil představit divákům typickou českou vesnici se všemi plusy i mínusy. Jaké zajímavosti se ve filmech ukrývají?

Slunce, seno, jahody

První díl je z roku 1983. Možná vám unikl věk některých hlavních postav. Představitelka Blaženy – Veronika Kánská měla pouhých 16 let. Petra Pyšová, která hrála Milunu, byla dokonce ještě o rok mladší.

Vencu Konopníka, o kterého se tyto dámy stále přetahovaly, ztvárnil Broněk Černý, který se k této roli dostal pouhou náhodou. Zašel se podívat na konkurz a tam ho vybrali jako vhodného kandidáta.

Nedá se zapomenout ani na babičku, která trávila většinu dnů venku v posteli. Právě tento kus nábytku byl velkou vychytávkou. Bylo v ní zabudováno řízení i brzdy, kaskadér, který všechno ovládal, byl celou dobu schovaný pod peřinou.

Slunce, seno a pár facek

„Kde jsi byla?“ „No za Vencou přece.“ A Blažena s mísou letí na zem. Všem se tato facka, kterou dala Helena Růžičková své filmové dceři, určitě vybaví. Většinou bývají facky a různé rány nahrané, ale tahle byla opravdová, takže to muselo pěkně bolet. A ta teda sedla.

Troška k tomuto dílu musel dotočit i dva krátké filmy – pornografický snímek a umučení biblické postavy, které se bohužel ve filmu prohodily a udělaly velkou paseku. Natočení vyšlo levněji než nákup autorských práv.

Slunce, seno, erotika

Malý podvod. Všechny exteriéry jsou z Itálie, interiéry byly ale natočeny v Česku. Štáb tam totiž točil načerno, neměli v té době čas na papírování.

Hotové řízky mezi chleby. Typický Čech a typická svačina na cesty. Spolu s vajíčky natvrdo se tak připravila na natáčení v Itálii Kelišová. Svůj odpor k mořským plodům nemusela hrát, i ve skutečnosti nepatřily mezi její oblíbená jídla, proto ta svačina.