Zajímavosti o fenomenálním filmu Forrest Gump (1994) - Tom Hanks roli původně vůbec neměl dostat

Zajímavosti o fenomenálním filmu Forrest Gump (1994) - Tom Hanks roli původně vůbec neměl dostat
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Humor, láska, přátelství, životní radosti i strasti – v tomto fantastickém snímku najdete zkrátka vše. Možná to jej dělá jedním z těch nejlepších filmů všech dob. Letos je to už 26 let od doby, kdy poprvé vešel do kin a všechny naprosto šokoval. Podívejte se na zajímavosti nejen o natáčení!

Film byl inspirován knižní předlohou Winstona Grooma

V roce 1986 vydal spisovatel Winston Groom knihu Forrest Gump. Ze začátku se prodalo slušných 30 tisíc kopií. Po téměř deseti letech, když se film dočkal takového úspěchu, se však nečekaně prodalo 1,6 milionů kopií. Pouhý rok poté Groom napsal Gumpovo knižní pokračování Gump & spol.

Scénář plánoval mnohem více efektů

Scénárista Eric Roth věděl, že film bude vyžadovat více speciálních efektů, a tak do scénáře přidal spoustu vizuálních prvků. Hodně z nich se ale na filmové plátno nikdy nedostalo. Sám Roth přiznal, že to trochu přehnal. Prý plánoval, že Jenny bude mít andělská křídla a Dan bude mít nad hlavou mrak, ze kterého bude pršet. A to údajně není vše, podobně přehnaných efektů bylo v původním scénáři ještě asi 12. Možná je tedy dobře, že ho ostatní tvůrci filmu trochu zkrotili.

Jmenuju se Forrest Gump a říkají mi Forrest Gump

Tuto hlášku vymyslel až Tom Hanks při natáčení. Ve scénáři předtím vůbec nebyla.

V některých běhacích scénách má Tom Hanks záskok

Některé scény, ve kterých Forrest běhá, byly pro Hankse až moc náročné. Proto za něj občas zaskakoval jeho mladší bratr Jim Hanks.

Tom Hanks hlavní roli původně vůbec neměl dostat

Nejdříve byli pro roli Forresta vybráni Bill Murray, Chevy Chase a John Travolta. Všichni tři tuto nabídku odmítli. Toho možná po neuvěřitelném úspěchu filmu začali hodně litovat. Tom Hanks byl ale zaručeně skvělou volbou, jak jsme mohli ve filmu sami vidět.

Vietnamské scény byly točeny v Jižní Karolíně

Většina filmu byla točena v Savanně v Georgii a částech Jižní Karolíny, např. Hunting Island a Fripp Island. Tam byly točeny scény z Vietnamu, hlavně díky palmám a prostředí, které působilo jako džungle.

Zajímavé bylo také natáčení scény, kde Forrest nese Bubbu, aby ho zachránil před kulkami. Mykelti Williamson, představitel Bubby, musel být totiž zavěšen na jeřábu, jinak by ho Hanks neunesl.

Mykelti Williamson po roli Bubby nemohl sehnat práci

Přestože si postavu milovníka krevet diváci velmi oblíbili, měl to Williamson s pracovními nabídkami po filmu opravdu těžké. Filmovým tvůrcům totiž nedošlo, že měl herec na natáčení přístroj, který mu zvedal spodní ret. Mysleli si tedy, že kvůli jeho vzhledu by bylo těžké ho kamkoliv obsadit. Nakonec se ale vše vyjasnilo a herec má nyní za sebou již pár významných rolí.