Zabíjačka: Úsměvná oddechovka z roku 1980, kdy Veškrnovou a Lábuse usmíří prase

Zabíjačka: Úsměvná oddechovka z roku 1980, kdy Veškrnovou a Lábuse usmíří prase
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Příběh právě tak dlouhý, abyste si u něj vypili odpolední kávu a pobavili se, tedy pokud nejste vegetariáni. Pár skvělých herců a jeden čuník dali dohromady úsměvnou podívanou, ze které bohužel nevyšli všichni živí.

O tom, jaká byla Dagmar Havlová první dáma, se vedou debaty. O jejím hereckém umění je vše jasné a je jen velká škoda, že kvůli povinnostem spojeným s postem první dámy se na mnoho let práce, ve které je opravdu dobrá, vzdala. To, že talent neztratila, znovu mohla ukázat například v minisérii Případ Roubal.

Ale nejvíce je oblíbená v rolích, které ztvárnila jako trochu nemotorná, ale upřímná a usměvavá dívka. V plné parádě se předvedla třeba ve filmech Holky z porcelánu nebo Dívka na zabití. Přestože právě ve filmu Dívka na zabití vypadala Dagmar Veškrnová (nyní Havlová) jako bezstarostné děvče, byla v době natáčení těhotná, a dokonce si musela vyslechnout i rady, aby se dítěte zbavila.

V té době už bylo jasné, že je velmi talentovaná, a tak mnozí nechápali, že chce tak pěkně našlápnutou kariéru přerušit mateřstvím.

Magazín Life.cz připomněl pořad, kde se k této situaci Dagmar Havlová vyjádřila.

„Samozřejmě, že mi mé těhotenství rozmlouvali,“ prozradila Havlová. „Třeba tehdejší ředitel Divadla Jiřího Wolkera mi dal jasně najevo, že mne kvůli tomu vyhodí. Připomněla jsem mu však smlouvu, dle které mne nemůže jakožto těhotnou vyhodit. Se hraním jsem skončila až dva týdny před porodem,“ uvedla později Dagmar Havlová ve speciálním dokumentu pro TV Prima

Podporu našla v režisérovi Juraji Herzovi, který chápal, že život před kamerou nemusí být pro mladou ženu v určitém období prioritou. Pomohl jí tím, že pro ni měl další role, aby svou kariéru mohla rozvíjet.

Byl to právě Herz, kdo ji pro film objevil v roce 1974 filmem Holky z porcelánu. Hledal tehdy méně známé herečky, a když se potkal s Veškrnovou, hned pochopil, že našel velký talent. Bylo jí tehdy 21 let a úspěšnou dráhu herečky měla před sebou. Původně měla hrát svobodnou matku Helenu, ale právě díky komediálnímu talentu nakonec dostala v komedii mnohem větší prostor a byla z ní ztřeštěná Dana.

Zabíjačka

Dagmar Havlová a Jiří Lábus v povídce, zdroj: Vlastimil Malaska / © Česká televize

Humorná povídka z pera Jaroslava Dietla vypráví o lásce, která vzplála v kuchyni, kde mladý pár pracoval. Pavel (Jiří Lábus) a Dana (Dagmar Veškrnová) se rozhodli, že se vezmou.

Jenže v okamžiku, kdy si pořídili pěkného čuníka, kterým chtěli pohostit hosty na svatbě, kvůli žárlivosti z veselky sešlo. Jenže co s čuníkem? Protože byl Pavel zručným řezníkem, bylo dohodnuto, že se v domě Daniných rodičů udělá zabíjačka a vše se pěkně rozdělí na dvě poloviny.

Matka Dany (Stella Zázvorková) však byla trochu lakomá a začala si z prasátka brát víc a víc, až na Pavla vlastně nic nezůstalo. Ale právě tato trochu ostudná záležitost měla téměř zázračný účinek na rozhádané snoubence.

Protagonisté povídky Zabíjačka, zdroj: Vlastimil Malaska / © Česká televize

Veselou příhodu můžete vidět na ČT1 v cyklu Bakaláři v 21. září v 15:20.

Zdroje článku: