Oblíbení herci, kteří se stali úspěšnými režiséry

Oblíbení herci, kteří se stali úspěšnými režiséry
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Clint Eastwood, Ben Affleck, George Clooney. Co spojuje tyto herce? Ze zvědavosti si chtěli vyzkoušet, jaké to je, být ve filmovém světě na druhé straně barikády a z pozice poslušného herce plnícího pokyny režiséra, usednout na režisérskou židli a stát se pomyslným dirigentem filmového ansámblu.

George Clooney

George Clooney je víc než jen pohledný a talentovaný herec. V roce 2002 také on zatoužil po změně a přišel jeho režisérský debut. Režisérské práce se ujmul ve snímku Milujte svého zabijáka. Clooney okamžitě získal potlesk a pozitivní kritiku a v roce 2005 to zkusil znovu s filmem Dobrou noc a hodně štěstí. Film, který získal šest nominací na Oscara a dobrou odezvu od veřejnosti, je točený zajímavou formou v černobílém provedení. Snímek, který moc často nevídáme, zavádí diváka do 50. let a je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství Edwarda Murrowa a senátora Josepha McCarthyho, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Politická kampaň v období studené války se podobala politickým procesům ve východním bloku.

V roce 2007 se George Clooney pustil do komedie Tvrdé palice, kde si zahrál po boku René Zellweger. Snímek získal průměrný ohlas a reputaci si začínající režisér spravil filmem Den zrady, což je politický thriller z roku 2011 a snímkem Památkáři z roku 2014, o práci speciální vojenské jednotky, která na sklonu 2. světové války pátrala po ukradených uměleckých artefaktech. V obou snímcích si Clooney zahrál a byl i spoluautorem scénáře. V posledním snímku potom i producentem.

Zdroj: Andrea Raffin / Shutterstock

Ben Affleck

Jako herec Ben Aflleck není nijak talentovaný a za svůj úspěch vděčí hlavně svému vzhledu, který mu umožnil hrát řadu romantických a čestných hrdinů. Úplně jiná situace ale přišla s jeho režijním debutem. Kriminální drama z roku 2007 Sbohem, baby, kde se herec ujmul režie a podílel se i na scénáři, vypraví příběh zmizelé holčičky na periferii Bostonu. Hlavní roli vytvořil v té době méně známý bratr režiséra Casey.

V roce 2010 si Affleck svůj režisérský úspěch zopakoval a umlčel tak své kritiky, kteří prohlašovali, že měl s režií prvního snímku jenom štěstí začátečníka. Vznikl kriminální thriller Město, kde je opět i spoluautorem scénáře a zaujal i jako herec. Poutavý a mistrovsky režírovaný film získal potlesk diváků i kritiků na FF v Benátkách, kde byl uvedený mimo soutěž.

Tím ale Affleck neskončil, a i další režijní pokus dopadl výborně. Kromě režie si troufl i na produkci a ve filmu Argo (2012) si opět zahrál. Přestože příběh inspirovaný skutečnými událostmi o dobrodružné výpravě agentů CIA převlečených za filmaře, s cílem zachránit Američany uvízlé v Iránu, byl ještě před premiérou kritizovaný, nakonec opět příjemně překvapil.  

Zdroj: Tinseltown / Shutterstock

Clint Eastwood

Clint Eastwood jistě zůstává jedním z nejzajímavějších režisérů na filmové scéně. Herec, který se proslavil ve filmech Sergia Leoneho a poté ztvárněním řadu drsných chlapíků se zálibou v doutnících, se v pokročilém věku změnil v režiséra, který pracuje opravdu ve velkém stylu. Eastwood vytvořil řadu divácky úspěšných filmů, které získaly také celou řadu ocenění nejen od samotných diváků, ale i od filmových kritiků.

V roce 1986 se ujal režie zábavného snímku Bojové nasazení, kde si zahrál roli válečného veterána, který cvičí nováčky námořní pěchoty. A dokáže téměř nemožné a z nejhorších povalečů vychová dobré vojáky. Ke svým oblíbeným westernům se vrátil v roce 1992, kde si opět k režii přibral i hereckou roli a po boku dalších herců slavných jmen, jako je Gene Hackman a Morgan Freeman vytvořil snímek Nesmiřitelní.  Následoval Dokonalý svět (1993) s Kevinem Costnerem, romantický snímek Medisonské mosty (1995) s Meryl Streep, Vesmírní kovbojové (2000) s Tommy Lee Jonesem, Donaldem Sutherlandem a Jamesem Garnerem. Vždy si ve své režii i zahrál.

Opravdový rozruch způsobil film Million Dollar Baby (2004), který vystřelil do hereckých výšin Hilary Swank v roli nadějné boxerky. Ze sedmi oscarových nominací si snímek odnesl čtyři sošky a přidal k nim řadu dalších cen, včetně Zlatých glóbů a Césara.

V době, kdy se starší herci stahují na odpočinek, Eastwood nejspíš zapomněl, kolik je mu let a pracuje se stejným zapálením jako před léty. V posledních letech tak vznikly pod jeho režijním vedením a s jeho hereckým obsazením další skvělé filmy jako Gran Torino nebo Pašerák.

Zdroj: