Walk the Line: film o životě kytaristy J. R. Cashe s hlasem temným jako noc a písněmi plnými zármutku a bolesti

Walk the Line: film o životě kytaristy J. R. Cashe s hlasem temným jako noc a písněmi plnými zármutku a bolesti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
J. R. Cash koncertoval v roce 1968 ve věznici ve Folsomu a před zahájením koncertu si zavzpomínal na svůj dosavadní život, který byl díky nadměrnému užívání léků a alkoholu komplikovanější, než být musel. Muž, který byl obdarovaný výrazným talentem potkal díky hudbě i osudovou lásku.

Zpěvákova cesta k hudbě

Johnny strávil dětství na farmě v Arkansasu, kde s bratrem a otcem pěstovali bavlnu. Po rodinné tragédii, kdy je jeho bratr zraněný pilou a umírá, se vystupňovalo napětí mezi ním a otcem, a tak Johnny v roce 1950 odchází do armády k letectvu a je odvelený do Německa. Tam se ve volném čase učí hrát na kytaru a zkouší skládat písně.

Po návratu domů se žení a pracuje jako podomní obchodník. Není schopný uživit rodinu, a tak se rozhodne zúčastnit konkurzu v Sun Records. Tam moc neoslnil až do okamžiku, kdy zahrál svou píseň, kterou složil v Německu. Domů odchází se smlouvou na své první album.

Osudové setkání

Po úspěchu desky se vydává s kapelou na turné a tam potkává June Carterovou, v té době už známou country zpěvačku, do které se bezhlavě zamiluje. June je ale rezervovaná, protože ví, že je zpěvák ženatý a že má velké problémy s pitím. Odmítnutý zpěvák se začne ještě více utápět v alkoholu, a ten navíc kombinuje s prášky, které si obstarává v Mexiku.

Za pár let se znovu s June setkává a překvapivě se mu podaří zpěvačku přesvědčit o společném turné, z čehož není nadšená zpěvákova manželka. Opojení úspěchem se na turné sblíží, June ale vidí, jak destruktivní život Johnny vede a nechce se pouštět do vážného vztahu. Nakonec je zpěvák zatčený, když pašuje v kytaře léky z Mexika a končí ve vězení.

Znovu navázat na rodinný život se mu nedaří, nakonec se o něj stará June. Johnny zjišťuje, že se jeho písně líbí vězňům a rozhodne se udělat koncert ve věznici a natočit tam živě desku. Svým hlubokým a smutným hlasem si získává stále více příznivců a láska mu dává sílu bojovat se svojí závislostí.

O filmu

Název filmu Walk the Line má původ v jedné z úspěšných zpěvákových písní, která vypráví o milostném příběhu.

Hlavní představitelé filmu Joaquin Phoenix a Reese Witherspoon nemají žádné hudební vzdělání a na své role se připravovali půl roku u učitele hudby a zpěvu. Celou tu dobu spolu vůbec nevycházeli, což se změnilo v okamžiku, kdy se začal film natáčet. Všechny hudební scény točili, hráli a zpívali sami a stali se z nich dobří přátelé.

Životopisný film z roku 2005 byl ve svém žánru velice úspěšný a dobře oceněný a skutečný Cash byl nadšený z Phoenixe, protože se mu herec moc líbil ve filmu Gladiátor.

Film získal 5 nominací na Oscara, Witherspoon si odnesla sošku za nejlepší herečku. Oba představitelé získali Zlatý glóbus za hlavní role i za hudební film. Witherspoon získala ještě cenu BAFTA a další ceny filmových kritiků.