Všechny velké a malé bytosti: Britský seriál podle knižních bestsellerů Jamese Herriota, kterých se prodalo přes 60 milionů výtisků

Všechny velké a malé bytosti: Britský seriál podle knižních bestsellerů Jamese Herriota, kterých se prodalo přes 60 milionů výtisků
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Knihy spisovatele a veterináře Jamese Herriota jsou známé po celém světě a jeho veselé i smutné příběhy z veterinární praxe, které jsou zasazené do Yorkshire Dales 30. let, potěší i v nejnovějším seriálovém podání z období 2020–2021.

Na seriál se můžete podívat v České televizi, která tento skvost vysílá v tichosti v dopoledních hodinách. Pokud vám první epizody utekly, jsou k dispozici v ivysílání ČT.

Herriot v seriálu, Zdroj: Archiv ČT

Nejnovější seriál má 2 série, v každé je 7 epizod a rozhodně si najde své oblíbence i u diváků, kteří neznají knižní předlohu o životě mladého veterináře ve fiktivním městečku Darrowby, kde nezkušený mladík nastupuje na praxi u zkušeného místního veterináře Siegfreeda Farnona v předválečných letech minulého století. Herriot zažívá celou řadu téměř neuvěřitelných příběhů. Místní lidé jsou velmi svérázní a stejně tak jeho šéf. Mladý muž tak každý den musí dokazovat, že do městečka opravdu patří a zaslouží si důvěru svérázných obyvatel drsného kraje.

Scéna ze seriálu, Zdroj: Archiv ČT

Veterináři museli pracovat nejen v ordinaci, ale i jezdit po místních farmách a starat se o hospodářská zvířata. Veterinární medicína měla v té době hodně omezené možnosti a doktoři museli být hodně vynalézaví. James si nakonec v kraji zvykne, zamiluje si ho, usadí se a ožení s dcerou farmáře.

Vlastním jménem James Alfréd Wight vedl vlastně dvojí život. Přes den se staral o zvířata a po nocích psal pod pseudonymem knihy, kde jeho hrdina čerpal z jeho vlastních zážitků. Jeho dílo inspirovalo řadu filmových a televizních adaptací. Herriot provozoval svou praxi přes padesát let (zemřel v roce 1995 ve věku 78 let) a jeho příběhy jsou doplněné popisem úchvatné a drsné krajiny, kterou si zamiloval a dokázal ji do díla zakomponovat. Stejně tak se o to pokusili i tvůrci seriálu.

V Anglii je Herriot natolik populární, že si v Severním Yorkshire vysloužil i své muzeum.

 

Zdroj:

  • autorský článek