Vrchní, prchni! (1980) letos oslavil 40 let od vzniku. Podívejte se na střípky z natáčení

Vrchní, prchni! (1980) letos oslavil 40 let od vzniku. Podívejte se na střípky z natáčení
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roce 1980 vznikl komediální počin Ladislava Smoljaka, ve kterém si zahrála slavná manželská dvojice Josef Abrhám a Libuše Šafránková. Knihkupec Dalibor Vrána se v legendárním filmu promění v číšníka a začne si vydělávat zcela nečekaným způsobem.

Závěrečný titulek je smyšlený

V závěru filmu se objevuje krátký poznatek o osudech Dalibora Vrány i jeho syna. Všechno je to výmysl. Skutečná postava totiž nikdy neexistovala a jedná se o výborný nápad scénáristy snímku Zdeňka Svěráka.

Osobní známost

Ve filmu se objevila i postava Manuely. Tu ztvárnila Dagmar Patrasová, která byla v té době s režisérem Ladislavem Smoljakem ve vztahu.

Vymoženosti techniky

Ve filmu se představily dnes již kultovní vozidla: Velorex 16 a modrá Lada 1600. Velorex 16 se od padesátých do sedmdesátých letech vyráběl v tříkolové verzi, později z něj byla čtyřkolka. Jedná se dokonce o jediné homologované vozidlo na světě, které mělo plátěnou karoserii. Ta byla potažena koženkou.

Režisér, na scénu!

Ladislav Smoljak se ve snímku objeví také – ale doslova se svým filmem jen mihne, a to na saních, které jsou taženy psím spřežením.

Jako nápad pro film posoužila chvilka ze života

I když je příběh celý smyšlený, autor scénáře se nechal slyšet, že za nápadem pro napsaní scénáře byla reálná situace ze života. Zdeňka Svěráka si totiž v jedné z pražských restaurací lidé spletli s číšníkem. A nápad byl na světě!

Propagace není nikdy dost

Ve snímku se objevuje celá řada herců Divadla Járy Cimrmana. Aby toho nebylo málo, knihkupec Vrána má ještě za pokladnou svého knihkupectví pěkně pro záběry kamery nachystanou gramofonovou nahrávku s názvem Hospoda na mýtince.

V kinech se tento snímek začal objevovat na Nový rok 1981. Pamatujete si jeho uvedení i vy, nebo jej znáte z televize?