Vlci na hranicích (2020): Patří vlk do českých lesů nebo má zůstat pouze v pohádkách?

Vlci na hranicích (2020): Patří vlk do českých lesů nebo má zůstat pouze v pohádkách?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na Broumovsku byli vlci vyhubeni před více než dvěma sty lety a nedávno se do naší krajiny začali opět vracet. Vlci rozdělili obyvatele polského pohraničí na dva tábory – ty co je vítají, a ty, co se šelem chtějí zbavit. Existuje možnost kompromisu?

Ekologové versus farmáři

Dokument Vlci na hranicích zachycuje roztříštěnou společnost na ekologické aktivisty bojující za záchranu vlků a zachování přirozené rovnováhy v přírodě, a statkáře, kteří vidí vlka jako nepřítele ohrožující život místních obyvatel a bezbranných zvířat na farmách. 

Konflikt člověka s přírodou

,,Jedním z hlavních témat dokumentu je vztah člověka a přírody. V současné době čelíme mnohým environmentálním výzvám a přichází doba, kdy bychom měli najít odpověď na otázku, co pro nás příroda znamená a co z ní chceme ochraňovat. Na příkladu návratu vlků do české krajiny, tématu, rozdělující českou společnost, můžeme vidět, že dosáhnout nějakého kompromisu bude velmi těžké," odkrývá hlavní téma filmu režisér Martin Páv.

Nalézt kompromis je nemožné

Režisér se rozhodl natočit film o návratu vlků do české krajiny na popud farmářských manifestů proti vlkům v roce 2016. Broumovská krajina mu učarovala a místní lidé si jej získali svým zapálením se v tématu angažovat. Prostor se vyjádřit dostaly obě strany. Na jedné straně stojí starosta s farmářem, jehož stádo ovcí živí velké množství lidí, na straně druhé hydrolog a ekologická statkářka živící pouze svou rodinu. Najít kompromis je téměř nemožné. 

Tvůrci ve filmu ukazují příběhy a světy obou stran táboru a na kulisách broumovské krajiny se snaží o jejich pochopení. Ač se film pokouší o maximálně lidský pohled na postoje protagonistů, z perspektivy přírody se zde odehrává absurdní divadlo.