Legendární král komiků neměl veselý osud: Vlastu Buriana zničilo obvinění z kolaborace

Legendární král komiků neměl veselý osud: Vlastu Buriana zničilo obvinění z kolaborace
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vlasta Burian je přezdívaný jako Král komiků. Patří k legendám českého filmu. Osud mu však přinesl i momenty, které rozhodně úsměvné nebyly. Jak žil Vlasta Burian?

Vlasta Burian a jeho umělecké začátky

Narodil se jako Josef Vlastimil Burian 9. dubna 1891 v Liberci. Roku 1901 se však celá rodina stěhovala na pražský Žižkov.

Jeho otec byl občanským povoláním krejčí, ale také nadšený ochotník. Svého malého synka navíc brával pravidelně na představení do Národního divadla, lásku k umění měl tedy Vlasta Burian kde podědit.

Budoucí filmová hvězda se nejprve pokusila svou kariéru zahájit studiem obchodní školy v Praze. Tu ale Vlasta Burian nedokončil a vyučil se příručím v obchodě s textilem. Povolání jeho otce ho dále paradoxně přivedlo k umění, coby syn krejčího se mohl pravidelně setkávat i s lidmi z prostředí divadla.

Vypadalo to však, že inklinovat bude ke sportu. Svou uměleckou dráhu započal jako zpěvák, parodista a imitátor v pražských kabaretech. Postupně však angažmá v různých divadlech přestával stíhat, režiséři už ho proto nechtěli angažovat. Založil si tedy své vlastní Divadlo Vlasty Buriana.

Svou uměleckou dráhu započal jako zpěvák, parodista a imitátor v pražských kabaretech.

Cesta k filmové slávě

Záhy hvězdu Vlasty Buriana objevil také film. První zvukový film, který po nebývalém úspěchu v divadle natočil, byl v roce 1930 C. a k. polní maršálek.

Jeho postavy byly zcela nezaměnitelné: Proslul výraznými gesty i oblékáním uniforem. Často vystupoval v rolích furiantských úředníků. Diváci se komediemi jako Lelíček ve službách Sherlocka Holmese nebo Ducháček to zařídí baví dodnes.

Úspěšnou spolupráci zahájil především s režisérem Martinem Fričem. Pod jeho vedením natočil například filmy Anton Špelec, ostrostřelec, Tři vejce do skla nebo Když Burian prášil. S režisérem si navíc při natáčení seděl i lidsky, Frič dokázal Burianovi tolerovat jeho živelnost.

Po válce však Vlastu Buriana čekaly složité časy, především obvinění z kolaborace s nacisty. To mu však nikdy nebylo prokázáno. Přesto stál třikrát před soudem.

To Burianovi podlomilo zdraví a sebralo i kus pověstné spontánnosti. Příčinou smrti legendárního krále komiků byla plicní embolie.

Zdroje: