Velkofilm True Lies je neoficiálně v USA a v některých dalších zemích v trezoru

Velkofilm True Lies je neoficiálně v USA a v některých dalších zemích v trezoru
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Snímek True Lies z roku 1994 je plný fantastických akčních scén, které nestárnou. Přesto se s ním moc často diváci nesetkávají a v Americe už z nabídky zmizel úplně. Právě v tomto filmu „Arnie“ nepřátele nešetří a určitě jej jinde neuvidíte jet na koni po střeše luxusního hotelu Westin Bonaventura.

O filmu

Od úvodní přestřelky až po honičku po zámořské dálnici na Floridě, se diváci mohou těšit na jednu akční scénu za druhou. Film je nabitý hereckými hvězdami, a právě Arnold Schwarzenegger byl v době natáčení na vrcholu své herecké kariéry. Ke svalům zde přidal nevtíravý humor, což u něj v akčních filmech není obvyklé.

Ani Jamie Lee Curtis rozhodně s hereckým výkonem nezaostává. Její proměna z domácí puťky v sexy špionku je zábavná. S Arnoldem jim chemie zafungovala skvěle. Náboj jejich dialogů je dokonalý, a to můžou klidně sedět u rodinné večeře.

Ani Bill Paxton v roli podvodníka snažícího se ulovit Curtis, se neztratil. Svou rolí zbabělého parchanta film okořenil.

Přestože snímku bylo vytýkáno, že lze najít okamžiky, kdy si divák všimne, že místo Arnolda zaskakuje kaskadér a Cameron se nenamáhal tyto nedostatky odstranit, pro běžného diváka, který se chce pobavit, to význam nemá.

Černé mraky nad snímkem

• Ve filmu je až příliš terorismu, který je vypodobený prostřednictvím lidí arabské národnosti. Film tak vyobrazuje národy Středního východu pouze v negativním světle a je zde dle dnešních měřítek několik znaků rasismu. Co bylo dovoleno, a dokonce popularizováno v roce 1994, se tak stalo problémovým prvkem filmu v dnešních časech.

• Ještě větším problémem je skutečnost, kterou až po čase zveřejnila představitelka dcery Curtis - Eliza Dushku (39 let). Té bylo v době natáčení 12 let a byla sexuálně napadena koordinátorem kaskadérů, kterému bylo 36 let.

Nebylo to poprvé, kdy se dítě během natáčení setkalo se sexuálním násilím. V roce 1989 na natáčení filmu „Clownhouse“ byl přímo režisérem během natáčení zneužívaný dvanáctiletý chlapec. Po propuknutí skandálu byl snímek stažený z distribuce a uložený k ledu.

V případě „True Lies“ je to složitější, protože jde o velkofilm plný hvězd, který stále vydělává, a tak je jeho použití pouze neoficiálně omezené.