Vědci ve filmu jsou vždy trochu divní aneb filmy, kde hlavní roli hraje věda

Vědci ve filmu jsou vždy trochu divní aneb filmy, kde hlavní roli hraje věda
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Každý z nás miluje dobré sci-fi. Science fiction znamená v překladu vědecká fikce, a právě tato věda je v těchto filmech zajímavá. Někdy si vědci myslí, že je skvělý nápad zkřížit se s hmyzem, někdy zase omylem probudí krvelačnou kreaturu. Na tyhle spíše sci než fi filmy byste se měli kouknout.   

Věc (1951)

Vědci najdou na Arktidě ztroskotanou vesmírnou loď a mají pocit, že je dobrý nápad tuto loď rozstřílet na kousky. Jediné, co přežije je neznámý živý tvor, jenž přečkal několik století zamrzlý v ledu. Po roztání se tato věc, která je něco jako kříženec mezi rostlinou a člověkem, vydá na lov po všem živém.

Film „Věc“ z roku 1951 je brán jako průkopnický snímek tohoto žánru, režisér Christian Nyby byl jedním z prvních, kdo použil neznámou bytost z vesmíru jako hlavního nepřítele vědců. Tento film dostal 1982 remake od Johna Carpentera.

Zdroj: Autor: Cineberg / Shutterstock

Moucha (1986)

Vědec Seth Brundle pracuje ve své laboratoři na fungujícím teleportování, se kterým by mohl změnit transportování a cestování po celém světě. Problém je, že při prvním pokusu se společně s ním teleportuje i moucha. Tato nepatrná věc způsobuje, že se jeho tělo deformuje, a pomalu ale jistě se z něho stává obrovská moucha.

Film, který je remakem snímku z roku 1958, byl u kritiků velmi oblíbený. Skvělý herecký výkon Jeffa Goldbluma a geniální efekty dělají z tohoto filmu povedenou a místy efektivně nechutnou podívanou.  

Interstellar (2014)

Interstellar je film, který je překvapivě hodně realistický, co se týče vědecké stránky. „Moucha“ i „Věc“ sice měly vědecký základ, fikce se tam ale stále silně projevuje. U Interstellar se opravdičtí vědci ale dohodnou, že informace a akce jsou velmi akurátní a realistické.

Ve vesmíru se skutečně mohou vyskytovat časové smyčky (protože tělesa s větší hmotou mají větší vliv na čas) a Gargantuova černá díra byla ve filmu zobrazena velmi pravdivě – zejména její manipulace s gravitací. Pokud bychom se někdy dokázali takto přiblížit k černé díře, víme díky „Interstellaru“, jak by to vypadalo.

Interstellar je film, který je překvapivě hodně realistický, co se týče vědecké stránky. „Moucha“ i „Věc“ sice měly vědecký základ, fikce se tam ale stále silně projevuje.

Zdroj: