Václav Helšus z Ulice oslaví 6. března své 75. narozeniny

Václav Helšus z Ulice oslaví 6. března své 75. narozeniny
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Velké oslavy čekají na herce Václava Helšuse, který se jednu dobu mihl v Ulici coby senior s počínající Alzheimerovou chorobou. 6. března mu bude už 75 let a my mu gratulujeme!

Ladislav Pavlát z Ulice byl novou dějovou linkou pro Danu Syslovou

V roce 2017 čekala na Amálku v Ulici nová životní náplň. Tvořil ji herec Václav Helšus, který do seriálu nastoupil jako osamělý senior s Alzheimerovou chorobou a se ztrátou chuti do života. Amálce, bývalé zdravotní sestře a velmi empatické ženě, není jeho osud cizí. Touto dějovou linkou dostává možnost v Ulici otevřít téma osamělého života některých seniorů. Václav Helšus už v Ulici nehraje.

Ladislav Pavlát... Tak se jmenuje nová postava v Ulici v roce 2017, kterou ztvárňuje herec Václav Helšus. Jedná se o vdovce a bývalého stavitele mostů, který po smrti své ženy ztratil smysl života. Ubíjí ho samota, spoustu věcí už sám nezvládne a k tomu mu život komplikuje nastupující Alzheimerova choroba, kvůli které je ještě více zmatený. Má však velké štěstí, protože se péče o něj ujímá Amálka – bývalá zdravotní sestra se srdcem na pravém místě.

Bez pomoci Amálky by Pavlát skončil špatně

Ladislav Pavlát je prima chlap, bývalý stavitel mostů, který má co vyprávět. Jenže se mu nechce. Po smrti své ženy totiž ztratil motivaci k životu. Na radosti a strasti běžného dne zůstal sám. K tomu se u něj navíc projevuje Alzheimerova choroba, která komplikuje jeho každodenní už tak náročné fungování.

Lhostejný není Amálce (herečka Dana Syslová), která zasáhne v tu pravou chvíli. Pavlátovi je k ruce, kdykoliv potřebuje. Kromě toho, že mu nachystá všechny potřebné léky a dohlédne na to, aby si je vzal, mu dělá i společnost.

Dana Syslová alias Amálka, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Vlasta Pešek nese Amálčinu péči o Pavláta velmi špatně

To se samozřejmě nelíbí Vlastovi Peškovi. Ten se nemůže smířit s tím, že jeho žena Amálka dělá častou společnost jinému muži. U Pešků jsou kvůli tomu hádky, Amálka si však vydupe svou. Jako zdravotní sestra moc dobře ví, že bez její pomoci by byl Ladislav Pavlát naprosto ztracený. Koneckonců, sám Pešek musí uznat, že je mnohem lepší, když se Amálka stará o někoho jiného, než aby se starala o něho samotného. Je totiž neústupná a kdyby si Vlastíkům zdravotní stav vzala na mušku, určitě by mu jeho časté vysedávání u piva neprošlo.

Do Ulice Václav Helšus, který 6. března oslaví 75 let, vnáší potřebné téma samoty seniorů. Mnoho lidí si totiž neuvědomuje, že kromě pomoci s běžnými úkoly, jako je nákup nebo pochůzky u doktora, potřebují staří lidé hlavně společnost, zájem okolí a pochopení. Sám Ladislav Pavlát je příkladem opravdu zajímavého muže, který by o stavitelství mostů mohl vyprávět dlouhé hodiny. Dlouhodobá samota, stáří a nemoc však způsobily, že se Pavlát uzavřel a ztratil chuť žít.

Díky vytrvalosti Amálky, její nekompromisnosti a ráznosti se může Pavlát zase navrátit do života a žít o něco radostněji.

 

Zdroje: