Úterní Prostřeno u Jany: Jana nejí maso, ale pro své hosty udělala guláš! Vegetariánský nebyl, ale ocení to soupeři?

Úterní Prostřeno u Jany: Jana nejí maso, ale pro své hosty udělala guláš! Vegetariánský nebyl, ale ocení to soupeři?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jana sice vypadá na důchodkyni, ale její hosté překvapivě zjistili, že je na úřadu práce. A v životě si toho vyzkoušela opravdu hodně, od čalounice až po sanitářku. Dokonce pracovala i v pekárně a šila potahy na auta.

Jana žije v pronajatém maličkém bytě v Roztokách na Křivoklátsku a je věrnou divačkou pořadu Prostřeno už od prvních epizod. Poté, co se odstěhovala od rodiny, se cítí trochu sama a možná i to byl důvod, proč se přihlásila do kuchařské soutěže. Přestože sama moc maso v jídelníčku nemá, ještě z dob, kdy žila s rodinou, byla zvyklá vařit jídla z masa a nemá s tím problém. Maso klidně sní, jen zjistila, že se cítí lépe, když konzumuje vegetariánská jídla.

Jako předkrm Jana servírovala plněné taštičky. Udělala hned dva druhy, se špenátem a s chutí „pizza“. Těsto udělala domácí a měla to být jednodušší verze listového těsta. Trochu divně působilo, když hosté dostali jídlo a hostitelka se omluvila, že se jí nevešlo vše najednou do trouby, takže její porce se ještě peče.

Od ženy, která dělala i v pekařství, by se dalo očekávat, že třeba udělá menší kousky, aby se na plech vešly všechny porce. Ani na pohled její předkrm nebyl moc dobře zvládnutý. A už se nám vyklubal první gastro kritik.

Za patnáct let se sice pořádně nenaučil česky, ale přesně ví, co všechno je špatně a jak to umí lépe. Správně, řeč je o včerejším hostiteli, který vsadil na strategii nemilosrdné kritiky úplně všeho.

Už po předkrmu šli hosté šmejdit, ale samotná Jana nebyla moc spokojená z atmosféry u stolu. Asi čekala trošku srdečnější chování hostů. Ti však byli trochu ovlivnění i malým prostorem v kuchyni, kde je Jana usadila. Pohodlí u stolu je poměrně důležité a občas si majitelé malých bytů neuvědomí, že stísněné posezení se snadno přenese na náladu u stolu.

jablečný koláč, zdroj: FTV Prima

Polévka byla slepičí a nudle domácí. Zajímavé bylo, že nejvíce o jídle dokázal mluvit teprve patnáctiletý Tomáš. Všichni byli trochu zaskočení, že Jana předchozí den hovořila o svém rozhodnutí nejíst maso a připravila jídla, kde maso bylo nedílnou součástí.

Polévka vcelku chutnala, pokud se nebude brát v úvahu, že nikdo neuvaří tak dokonale jako Georgi. Jen někomu vadily tvrdší nudle a někdo byl zase rád, že nejsou moc měkké.

Úkol týdne už byl odhalen. Chřest dva dny po sobě byl hodně nápadný. Jana ho udělala se špenátem a vejci.

Na netradiční guláš se všichni těšili, ale nebyl až tak netradiční. Teprve hostitelka vysvětlila rozdíl. Místo mouky zahustila dýní. To přišlo všem zajímavé, až na odborníka z Bulharska. Tomu samozřejmě vůbec nechutnalo.

Jablečný koláč večer uzavřel. Georgi by se měl za své hodnocení (3 body) stydět. Touha po vítězství dokáže z lidí udělat hlupáky. Jana si vyvařila 23 bodů.

 

Zdroje článku: