Sebepoškozování v Ulici: Stres dožene Žofku k zoufalému činu

Sebepoškozování v Ulici: Stres dožene Žofku k zoufalému činu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ulice už přinesla mnoho závažných témat rezonujících současnou společností, např. šikanu ze strany starších spolužáků, poruchy příjmu potravy, závislost na alkoholu či prášcích, domácí násilí ad. Nyní se rozhodla upozornit na téma duševního zdraví mladé generace a s tím související sebepoškozování.

Žofka se ocitne pod velkým tlakem a chopí se nůžek

V aktuálních dílech Ulice se rozjíždí další vážné téma, kterým je psychické zdraví mladých lidí. Promítá se do života Kristýny Volákové (Sára Korbelová), jež momentálně bojuje s panickými atakami. S pomocí koučky a terapeutky Julie (Jitka Schneiderová) se snaží odhalit původ svých potíží a zamezit dalším úzkostným stavům a nečekaným kolapsům. Problém se současně pokouší řešit pravidelnými návštěvami psychiatra, jehož jí sehnal táta (Vasil Fridrich).

Na téma duševního zdraví mladé generace však seriál neupozorňuje pouze prostřednictvím Kristýny a její rodiny, ale také skrze Žofii Duškovou (Kateřina Ujfaluši), která si zatím nedokázala přiznat, že je něco špatně a že k řešení svých potíží potřebuje odbornou pomoc. Dennodenně čelí obrovskému tlaku a stresu ze strany rozvádějících se, rozhádaných rodičů a vůbec se jí to nedaří. Úlevu od psychického trápení začala hledat ve fyzické bolesti a uchýlila se k sebepoškozování.

Už tento týden se Žofka na školní toaletě pořeže nůžkami, a třebaže jí tento počin přinese chvilkové uvolnění, je zřejmé, že ji samotnou vyděsil. Ránu na paži se snaží skrývat pod dlouhým rukávem mikiny, a když jí Michal (Karel Klement) zkusí pomoci a naváže řeč na její podivné, temné myšlenky, bohužel ho utne a začne předstírat, že o nic nejde.

Žofka se snaží uniknout černým myšlenkám. Zdroj: TV Nova

Téma sebepoškozování by nemělo být tabuizováno

Tvůrci Ulice samozřejmě podrobně konzultují téma s odborníky ve snaze o co možná nejvěrohodnější ztvárnění. Spolupracují mj. s Linkou bezpečí nebo neziskovou organizací Nevypusť duši, s jejíž ředitelkou Barborou Pšenicovou se už spojili např. kvůli Šimonově šikaně a možnostem řešení podobných situací.

„Když jsme Žofiin příběh začali zpracovávat, překvapilo nás, kolik mladých lidí z našeho okolí má se sebepoškozováním nějaké zkušenosti, ať již bezprostřední nebo zprostředkované, kolik mladistvých toto téma dennodenně řeší.“

Byli bychom rádi, kdybychom našimi příběhy přispěli k tomu, že téma duševního zdraví u mladistvých přestane být tabuizováno a že se o něm začne otevřeně mluvit, aby si rodiče uvědomili, pod jak velkým tlakem mohou být jejich děti a jaké to může mít následky.

„Zároveň chceme v těchto příbězích ukázat, že i v takových těžkých situacích existuje řešení,“ říká kreativní producentka Ulice Silvia Klasová.

Ulice přináší samá negativní témata. Chtělo by to změnu

Upozorňovat na závažné problémy a nabízet cestu k jejich řešení je jistě záslužné a žádoucí. Na druhou stranu jich poslední dobou bylo tolik, že se diváci právem ptají, kdy konečně nabídne Ulice také něco pozitivního. Množí se názory, že seriál už není to, co býval, a že se tvůrci neustále soustředí jenom na to negativní. Téměř každý vztah zničí nevěrou, v každém druhém díle se někdo opíjí, hádá, křičí, prolévá slzy. Tu létají facky, tamhle někdo podvádí a lže… Nebylo by už načase poskytnout divákům něco veselého, optimistického, nadějného? A ne, nemyslíme tím Tondu zamčeného na toaletě.

Zdroje článku:
  • Tisková zpráva TV Nova,
  • autorský text