Měli Roman a Viktor dostat trojky z chování? Už by mohli vědět, že činy mají své následky

Měli Roman a Viktor dostat trojky z chování? Už by mohli vědět, že činy mají své následky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Šimon dostal trojku z chování za to, že mířil zbraní na spolužáky. Proč to ale udělal? Protože ho Roman s Viktorem systematicky šikanovali celé dlouhé týdny. A s jakým trestem skončili oni? S mírnější dvojkou z chování, a to jenom proto, že jsou deváťáci?

Případy, jako je ten Šímův, nemají snadné řešení

Za to, co Roman s Viktorem prováděli Šimonovi, jistě zasluhují příkladné potrestání. Šikanovali ho nekonečné týdny, obírali o peníze, zesměšňovali a psychicky i fyzicky týrali. Kdo ale rozhodne o tom, jaký trest je v dané situaci adekvátní? Šikana bohužel vyvrcholila tím, že se zoufalý Šimon rozhodl sáhnout po zbrani a namířit ji proti klukům. Je ale správné, aby kvůli tomu dostal přísnější trest než ti, co mu ubližovali?

Aféra kolem zbraně přidala Prokopovi v posledních dnech spoustu vrásek a starostí. Na ředitelské židli sedí jen krátce, ale už se musí potýkat s kauzou, která dalece překračuje jeho zkušenosti. Přesto si nechce nechat pomoct od bývalé ředitelky Ireny Landové a trvá na tom, že problém vyřeší sám. Gábina od počátku požadovala, aby Romanovi a Viktorovi udělil za jejich chování pořádný trest, ale Prokop se nemohl pouštět do akce bez potřebných důkazů.

Naštěstí Radek Mastný vyštrachal na internetu video, na němž tyrani Šimona vydírali a nutili do zápasu s mladším žákem. Video zhlédl ředitel i profesoři a všichni museli uznat, že je to opravdu síla. Je vlastně docela pochopitelné, že nešťastný a bezradný Šimon reagoval tak, jak reagoval. Pořád ale platí, že zbraní ohrožoval bezpečnost studentů, třebaže nebyla nabitá a ve skutečnosti neměl v úmyslu ji použít. Za své jednání musel být tak jako tak potrestán trojkou z chování.

Prokop to také nemá lehké. Tlačí na něj rodiče i kolegové. Zdroj: TV Nova

Magda nemile překvapila! Proč hájila Romana?

Tutéž známku navrhoval Prokop i pro Romana s Viktorem, ale proti tomuto rozhodnutí se velmi prudce ohradila Magda. Ta začala k velkému překvapení všech Romana hájit. Když trojku z chování dostane Šimon, jenž chodí do sedmé třídy, je to nepříjemné, ale svět se kvůli tomu nezhroutí. Pokud ji ale dostanou Roman s Viktorem, kteří chodí už do devítky, mohlo by jim to značně zkomplikovat budoucí středoškolské studium.

Roman není hloupý, má dobré známky, ale trojkou z chování by mu Prokop zničil život a znemožnil přijetí na vysněnou školu! Cože?! Takže je to snad celé Prokopova vina? Tím, že se do něj Magda takhle obula, jistě nepříjemně šokovala mnohé diváky.

Proč proboha bojuje za vzdělání studentů, kteří si pod sebou sami podřezali větev svým odporným chováním? Bylo by snad spravedlivé, kdyby dostali nižší trest než chlapec, kterého tak dlouho týrali? Jistěže ne! A jsou už dost velcí, aby věděli, co dělají. Nejsou to přece žádné malé děti!

K mírnější dvojce z chování pro Romana s Viktorem se ale nakonec přiklonila i Landová. Gábina se proti rozhodnutí chtěla odvolat, ale právě Irena jí vysvětlila, že chlapcům hrozí postih ještě ze strany policie. Mohli by skončit i v pasťáku. Ať tak či onak, trestu neujdou – doufejme. Kde by pak byla spravedlnost?

Žádný ze studentů se Šimona nezastal, jen Romanova sestra. Zdroj: TV Nova
Zdroj článku:
  • Autorský text