Ulice: Měla by se Gábina radši vrátit se Šímou do Berlína?

Ulice: Měla by se Gábina radši vrátit se Šímou do Berlína?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
O návratu do Berlína Gábina vlastně už neuvažovala, ale nebylo by to teď pro Šimona nejlepší možné řešení? Neměl by dostat šanci začít s čistým štítem někde, kde se cítí dobře a v bezpečí? Nebo snad jeho situaci vyřeší přestup na jinou pražskou školu?

Na pražské škole Šimon prožil nejhorší životní chvíle

Když se Gábina potýkala s vážnou nemocí, zdálo se stěhování z Berlína do Prahy jako nejlepší řešení. V Praze měla Jirku a rodiče, kteří jí v případě potřeby mohli se vším pomoci. Šimon ale už tak nadšený nebyl. V Berlíně měl přátele a školu, kam chodíval rád. Na své bývalé pražské škole poznal jen utrpení a strach. Sotva přestoupil, vyhlédli si ho dva starší žáci – Roman s Viktorem – a začali si ho dobírat právě kvůli tomu, že přijel z Německa. Ve svých posměšcích a urážkách postupně zacházeli dál a najednou už se neomezovali na slovní útoky, ale uchýlili se i k těm fyzickým.

Co následovalo, to už teď řeší celá Ulice. Nevýslovně drsná šikana, jejímž vyvrcholením byl Šimonův zoufalý pokus se vším skoncovat. Aby se jednou provždy zbavil tyranů, sebral Jirkovi zbraň, přinesl ji do školy a namířil ji na Romana s Viktorem. Ohrožoval přitom také ředitele a okolní studenty. Ačkoli se ukázalo, že zbraň neměl nabitou a nezamýšlel skutečně střílet, neobejde se jeho počin bez trestu. Otázkou je, jak přísný bude a jakého potrestání se dostane šikanátorům. Radkovi se podařilo zajistit video, z něhož je zřejmé, že kluci Šimonovi vyhrožovali, vydírali ho a nutili do souboje s mladším chlapcem.

Šimonův čin se neustále řeší nejen ve škole. Zdroj: TV Nova

Gábina se cítí provinile. Co měla udělat jinak?

Gábina si dnes a denně vyčítá, že by se nic z toho nemuselo stát, kdyby byla pozornější a důslednější. Viděla přece, že se Šimonem není něco v pořádku. Všímala si jeho podivného chování. Někdy byl zamlklý a smutný, jindy drzý na všechny kolem. Veškeré jeho výstřelky mylně přisuzovala pubertě a teď si kvůli tomu připadá jako nejhorší matka na světě. Šimon jí přitom dal zřetelně najevo, že to ve škole nesnáší. Vyčítal jí, že ho donutila odjet z Berlína. Dokonce jí vmetl, že mu tím zničila život. V danou chvíli si Gábina myslela, že se jen cítí osaměle, protože si ve škole kromě Michala Klímy nenašel žádné přátele. Možná ho ani nebavilo učení. Že by ale celé dlouhé týdny musel snášet krutou šikanu, to ji nenapadlo ani v nejhorších snech.

Udělala Gábina něco špatně? Zdroj: TV Nova

Nebylo by lepší začít znovu v Berlíně?

Neměla by tedy Gábina přece jen zvážit návrat do Berlína? Vždyť jaká budoucnost Šimona čeká v ulici, která na něj bude koukat skrz prsty a šeptat si o něm, kdykoli projde okolo? Někteří, např. Klímovi nebo Nyklovi, mají pochopení a soucit, ale co třeba taková Dušková, která v Šimonovi vidí agresora, jehož by bylo nejlepší zavřít pod zámek? Návrat do Berlína by chlapci umožnil nový start na místě, kde to zná a kde se cítil dobře. Jenže v Praze je celá rodina a také Gábinina současná práce. Možná by pro začátek stačilo zvážit přestup na jinou školu? Ostatně, Radek už pro Šimona jednu našel a dle jeho slov je rozhodně lepší než ta současná. Gábina chce znát synův názor, ale Radek má za to, že není nad čím váhat. Snad se nepohádají ještě kvůli tomuhle. A jak to vlastně dopadne s Jirkovou prací na policii?

Zdroj článku:
  • Autorský text