Noví kluci v Ulici: Marek a Matěj vs. Kalinova nezvladatelná fyzika

Noví kluci v Ulici: Marek a Matěj vs. Kalinova nezvladatelná fyzika
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Bratři Jan a Jiří Dlouzí si v Ulici zahrají sourozence Marka a Matěje, kteří přestoupí do Magdiny třídy a rychle se začlení do kolektivu. Stejně jako řada jiných žáků však narazí na Kalinovy nesplnitelné nároky. Marek byl přitom i na krajské olympiádě z fyziky. Problém asi nebude ve studentech.

S kolektivem potíže nejsou, to spíše s Kalinou

Nové postavy v Ulici vždycky vyvolávají zvědavost a množství otázek. Jaké asi budou? Co od nich můžeme čekat? Čí dějovou linku ovlivní nejvíce? Podobně jako v životě i tady platí, že by člověk neměl dávat na první pohled. Kdo se zpočátku jeví jako sympaťák, se později může projevit jako největší padouch – a naopak. V případě Marka a Matěje Dvořákových, kteréžto postavy si zahrají talentovaní synové herce Vladimíra Dlouhého, to zatím vypadá na přátelské pohodáře.

Ve třídě Magdy Procházkové se tedy objeví dva studenti, kteří sem po začátku pololetí přestoupili. Ačkoli je diváci dosud neviděli, ze slov slečny učitelky je zřejmé, že už si ve škole chvíli zvykají. Zeptá se jich, jak se aklimatizují a jak se jim daří při dohánění učiva. Sourozenci Marek a Matěj (Jan a Jiří Dlouzí) působí na první pohled jako sympatičtí hoši. Navíc nemění školu poprvé, a tak jsou zvyklí být v novém kolektivu středem pozornosti. Se vším jsou v pohodě, snad kromě jedné maličkosti. Marek dostal ohnutý klíč od skříňky a má obavy, že se každou chvíli zlomí. Magda tedy pověří Žofku, aby vzala chlapce za školníkem.

Žofie se usměje a s radostí se pohledného mladíka ujme. Během rozhovoru s ní a také se Svatkou vyjde najevo, že by noví spolužáci přece jen mohli mít určitý problém – s Kalinou a jeho přístupem k učení! Ačkoli jsou tady Marek a Matěj teprve krátce, už si stejně jako zbytek osazenstva, stihli všimnout Kalinovy přemrštěné přísnosti.

Marek dokonce prohlásí, že se i na fyzikální olympiádu učil méně než na Kalinovy hodiny.

Matěj myslí, že by měl jít Kalina do důchodu. Zdroj: TV Nova

Fyzika bez rizika aneb když je učebnice lepší než profesor

Následujícího dne kluci vyjádří prosbu dostat se ke školní kopírce. Studenti k ní ale běžně přístup nemají, a tak se Magda nabídne, že jim pár papírů okopíruje. Ukáže se však, že Marek s Matějem by potřebovali okopírovat celou učebnici. Má se jednat o Fyziku bez rizika od pana Kučery, která je aktuálně všude vyprodaná. Ačkoli profesor Kalina podle ní neučí, žáci ji oceňují, protože se z ní dá učivo mnohem lépe pochopit. Bez ní by fyziku nikdo nestíhal. Loni byl Marek pátý na krajské olympiádě, ale teď už od Kaliny schytal dvě trojky. Nic proti panu profesorovi, jen má zřejmě pocit, že spousta věcí je studentům jasná a není potřeba o nich mluvit. Tyhle díry pak vyplňuje Kučerova učebnice.

Magda slíbí napsat přímo panu Kučerovi, jestli by jí neposlal jeden výtisk. Zdá se však, že problém s Kalinovým přístupem bude muset slečna učitelka vyřešit nějak lépe, jelikož předchozí rozhovor evidentně nepomohl.

Zdroj článku:
  • Autorský text