Jiří Dvořák má dnes narozeniny. V Ulici hrál novináře, jehož dcera se pokusila o sebevraždu

Jiří Dvořák má dnes narozeniny. V Ulici hrál novináře, jehož dcera se pokusila o sebevraždu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Oblíbený český herec Jiří Dvořák se narodil 4. února 1967 v Brně, dnes tak oslaví krásných 56 let. Při zmínce jeho jména se vám jistě vybaví vykutálený čert Uriáš z pohádky Anděl Páně, případně hlavní padouch ze seriálu Chlap. Kdysi dávno hrál také v Ulici, a to manžela Báry Jordánové.

Pohádkový čert i brilantní detektiv

Jiří Dvořák vystudoval herectví na Janáčkově akademii múzických umění a jeho další cesta poměrně logicky vedla na prkna Městského divadla Brno. Od roku 1999 také působí v pražském Divadle na Vinohradech.

Známý je zejména z televizních filmů a inscenací, např. Pokoj bez oken, Vůně vanilky či Brouk v hlavě. Nezapomenutelné jsou jeho role vzniklé ze spolupráce s režisérem Jiřím Strachem: detektiv ve filmu Vyvraždění rodiny Greenů a samozřejmě čert Uriáš v pohádce Anděl Páně. V posledních letech si zahrál např. ve filmech Indián (2022), Největší dar (2022) nebo Princezna zakletá v čase (2020). Ze seriálů zmiňme např. Labyrint (2017), Hlavu Medúzy (2021) a Chlapa (2022).

Jiří Dvořák v seriálu Chlap. Zdroj: TV Nova

Úspěšný brněnský novinář v nekompromisní Praze

Odejít za prací do Brna nebylo pro Báru Jordánovou snadné, protože Matěj a Tereza kvůli tomu zůstávali většinu týdne doma sami. Později si z moravské metropole přivezla do Ulice nového přítele, novináře Ondřeje Krause. A právě toho si zahrál šarmantní Jiří Dvořák. Ondřej se k Báře nastěhoval spolu se dvěma dcerami, Míšou a Janou. Jen pár měsíců poté následovala svatba. Zatímco Bára se snažila stanovit pubertálním děvčatům pravidla a nějakým způsobem s nimi vyjít, Ondřej musel čelit vlastním problémům. Zatímco v Brně to dobře znal a témata na články se mu jen hrnula, v Praze musel najednou začínat od píky. Navíc byl zvyklý psát jen čistou pravdu, což nebylo vždy každému po chuti. Vzniklé komplikace a spory pak odnášela i Bára.

TK k filmové pohádce Největší dar. Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Ondřej a Bára museli překonat mnoho těžkých zkoušek

Kromě toho Ondřejovi začal děsně pít krev Bářin bývalý manžel, Tomáš Jordán, jenž si chodil na návštěvu skoro tak často a bezstarostně, jako by zkrátka chodil domů. Někdy přinesl snídani, jindy se zdržel na oběd nebo na večeři. Nikomu to zřejmě nepřipadalo zvláštní ani otravné, jen Ondřejovi.

Na rodinu později dolehla další velká rána, když se nešťastně zamilovaná a citlivá Míša pokusila o sebevraždu. Ondřej a Bára však tuhle hrozivou zkušenost společně ustáli, podobně jako řadu jiných náročných překážek – jako rovnocenní a silní partneři, kteří se milují a navzájem respektují.

Bára se posléze se svou novou rodinou odstěhovala a všichni čtyři zmizeli z Ulice. Z původního klanu Jordánových se do současných dnů dochoval vlastně už jen Tomáš, jenž ve škole přednáší o ekologii a občas navštěvuje Magdu. Matěj se odstěhoval do Barcelony s milovanou Katarínou a jejich malým synkem, zatímco Tereza zase odjela s manželem Davidem do Rakouska.

Přejeme Jiřímu Dvořákovi k jeho šestapadesátým narozeninám vše nejlepší, hodně štěstí a zdraví i spoustu dalších pěkných rolí.

Zdroje článku:
  • ŠLOUFOVÁ, Alena. Ulice: průvodce seriálem. Praha: Brána, 2012, str. 28–30. ISBN 978-80-724-3616-3.,
  • ČSFD.cz