Jan Holík z Ulice exceluje i v divadle, kde odhaluje svůj komediální talent

Jan Holík z Ulice exceluje i v divadle, kde odhaluje svůj komediální talent
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Major Jirka Herman v Ulici a kapitán Richard Čech v seriálu Šéfka, to jsou zatím zřejmě nejznámější role Jana Holíka. Herce, jenž ale také hojně vystupuje v divadlech. Repertoár jeho představení je rozmanitý a zahrnuje zábavné i vážnější záležitosti, které byste si neměli nechat ujít.

S Petrem Stachem a Martinem Písaříkem „leze na horu“

Herec Jan Holík je známý především ze seriálů Ulice a Šéfka, jak ostatně zmiňuje reportérka Denisa Smejkalová v pořadu TV Nova. Vídat ho ale můžete také na divadelních prknech, konkrétně např. v představení Vejšlap v Divadle Ungelt, kde hraje společně s Petrem Stachem a Martinem Písaříkem. Jedná se o komediální oslavu života, přátelství a přírody, v níž se tři stárnoucí přátelé vydávají na dvoudenní túru na počest zesnulého kamaráda a s cílem překonat krizi středního věku.

Jan Holík pochází z Plzně, kde má okruh právě takových kamarádů. Takže kdyby se nedejbůh stalo něco podobného ve skutečném životě, určitě by se k nějaké podobné tryzně za přítele dostali. Krom toho má spoustu přátel i v Praze, s nimiž by na „vejšlap“ také určitě šel. Daná forma vzpomínání na zesnulého se Honzovi líbí. Jít někoho uctít tímto způsobem – vystoupat na horu, kterou dotyčný miloval – mu přijde určitě dobré. V představení je to navíc podáno humornou formou.

„Řeší mezi sebou krize středního věku a je to fakt skvělý. Je to velká sranda, strašně nás to baví hrát. Hned jsme si sedli my tři dohromady i s režisérem Pavlem Ondruchem. Napsal to Peter Quilter přímo pro Divadlo Ungelt. Teď už se samozřejmě hraje i v jiných divadlech, ale my jsme měli světovou premiéru.“

Jan Holík si čistí hlavu procházkami po přírodě

Zatímco jeho postava Tonyho se ve Vejšlapu cpe sušenkami a čokoládovými tyčinkami, on sám na sladké moc není a potřebuje se udržovat ve formě. To dělá buď prostřednictvím jiných divadelních představení, anebo prostou chůzí. Není úplně fanouškem vysokohorské turistiky, ale strašně rád chodí. Na chalupě v Českém krasu proto podniká hodně výletů.

Jedním z představení, která mu pomáhají udržovat kondici, je proslulý Caveman. Vystupuje zde sám a má za sebou už asi 1500 repríz, přesto jde do každého dalšího představení naplno a překvapivě i s přetrvávající trémou.

Martin Písařík, Jan Holík a Petr Stach, TK k inscenaci hry Vejšlap.
Martin Písařík, Jan Holík a Petr Stach, TK k inscenaci hry Vejšlap. | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Na jevištích se potkává s dalšími herci z Ulice

V dalších inscenacích zabloudíme tak trochu do Ulice. V představení Činoherního klubu Večer na psích dostizích totiž Jan Holík hraje spolu s Martinem FingeremVasilem Fridrichem. V seriálu nemají společnou dějovou linku, a potkávají se tedy pouze mimo plac. „Jsou to fakt skvělí kluci, je s nimi velká sranda. Martin Finger funguje v Činoherním klubu jako bezvadný [umělecký] šéf. Jeho způsob jednání je pro mě hrozně zajímavý. Jsem pyšný, že můžu v Činoherním klubu hrát.“

Zatím to vypadá, že Jan Holík hraje v divadle jen se samými muži, ale není tomu tak. V představení Vášnivost účinkuje spolu s další hvězdou z Ulice, s Lindou Rybovou. Kromě toho zde působí Honzův kamarád David Matásek a dále Jana Janěková. „Je pro mě velká radost tohle s nimi hrát, protože to jsou všechno velcí hráči.“

Zdroj článku: