Uběhlo 65 let od smrti Jamese Deana, mladého rebela, který si podmanil Ameriku

Uběhlo 65 let od smrti Jamese Deana, mladého rebela, který si podmanil Ameriku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nejedna Američanka po něm toužila, nejeden režisér ho chtěl obsadit. James Dean se kromě herectví věnoval také automobilovému závodění, jeho sporťák se mu ale stal osudným.

Mladý a neklidný rebel. Tak by se dala charakterizovat osobnost hollywoodského fešáka 50. let Jamese Deana. Není divu, že neměl respekt vůči autoritám. Jeho matka zemřela na rakovinu, když byl ještě malý kluk a otec se o něj sám starat nezvládal. Vychovávala ho teta na farmě, očividně v jeho východě chyběla mužská ruka. 

Po ukončení střední školy se rozhodne opustit venkov a stěhuje se do LA, kde studuje práva, hraje basket, ale také navštěvuje kurzy herectví. Na sport i kariéru právníka zapomíná a divadlo ho baví víc a víc. Kromě divadla se objevuje v reklamách a později se stěhuje do New Yorku, kde hraje na Broadwayi a kde se také seznamuje s režisérem Eliem Kazanem, který ho později obsadí do snímku Na východ od ráje. Tento snímek byl také nominován na Oscara a z Jamese se najednou stala velká hvězda.

Čtěte také: Kleopatra: Realita versus idealizovaná a neodolatelná kráska z hollywoodských filmů

Další role na sebe nenechávají dlouho čekat. Za nedlouho točí snímek Rebel bez příčiny nebo Gigant. Kromě herectví miloval závodění a účastnil se mnoha závodů. Po natočení druhého jmenovaného filmu nasedl do svého sporťáka, avšak už z něj nevystoupil. 

Čtěte také: Grace Kelly: Život jako z pohádky nebo zlatá klec bez možnosti úniku?

V den havárie opouští filmový plac ve svém novém sportovním automobilu a ještě v 15:30 je evidován záznam, že James dostal pokutu za překročení rychlosti. O dvě hodiny později již dochází ke střetu Deanova auta s protijedoucím vozidlem a ačkoli se snaží strhnout vůz na svou stranu, dochází k četným škodám, a hlavně k mnoha smrtelným zraněním. Jamese ještě stihnou převézt do nemocnice, kde ještě chvíli bojuje o život, tento závod však prohrává. 

Čtěte také: Snídaně u Tiffanyho: Proč hlavní roli nedostala Marilyn Monroe a kolik si vydělala Audrey Hepburn

Nehoda byla klasifikována jako neúmyslná a nikdo tak není zodpovědný za Jamesovu smrt. Za pár let své herecké kariéry byl dvakrát nominován na Oscara, poprvé za snímek Na východ od ráje a druhá nominace přišla za snímek Gigant, na ten byl již nominován posmrtně. Můžeme si jen domyslet, jak by vypadala Deanova kariéra nebýt jejího příliš brzkého konce. James Dean zůstává stále mladý na plátnech starých filmů pro pamětníky.