Tři dámy českého herectví, které oslavily narozeniny

Tři dámy českého herectví, které oslavily narozeniny
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V hereckém světě nejsou jen ženy, které se celý život věnují práci v divadle a filmovým či televizním projektům. Mnohé z nich mají mnohem pestřejší život a zabrousí do jiného oboru, kde mohou uplatnit svou empatii, talent a umělecké vlohy. První prosincový týden slavily tři z těchto žen narozeniny.

Kateřina Macháčková

Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Poslední listopadový den sfoukla 71 svíček herečka, která rozhodně na svůj věk nevypadá a s přibývajícím věkem neztrácí šarm.

Kateřina Macháčková se narodila do umělecké rodiny a vztah k herectví zdědila po svém otci Miroslavovi. Jemu také vděčí za emotivní a trochu komplikovanou povahu. Její matkou byla operní pěvkyně Věra Štiborová.

Jak Kateřina sama několikrát uvedla, snaží se v ničem nepodobat své matce, která ji dusila, nutila k potratu a podkopávala sebevědomí.

Kateřina je především divadelní herečkou, která je celoživotně věrná Divadlu pod Palmovkou, ale diváci ji znají především z oblíbených českých seriálů, jako je Cirkus Humberto nebo Dynastie Nováků. Její největší seriálová role je profesorka Králová v Životě na zámku, kde si zahrála manželku Tomáše Töpfera a matku Kateřiny Hrachovcové. V době Vánoc si určitě i letos připomeneme herečku při sledování filmů Sám doma, kde skvěle nadabovala matku hlavního hrdiny Kevina.

Už méně se o herečce ví, že se věnuje také psaní. Známé jsou její knihy Zápisky z blázince nebo Téma Macháček. Určitě zajímavé počtení najdete v knize Útěk z ráje, která vznikla v době, kdy Kateřina bloudila životem a vypravila se sama a bez znalostí jazyků v 58 letech na Bora Bora, kde odpočívala a tvořila.

V soukromí stihla kromě pestré kariéry dvě manželství, vychovat syna Petra, kterého měla s hercem Petrem Svojkou a dceru Helenu z druhého manželství, která je vnučkou ilustrátorky Heleny Zmatlíkové.

Stále atraktivní herečka ještě v 61 letech nafotila akty do kalendáře.

Nela Boudová

Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

1. prosince slaví narozeniny herečka, která se pyšní rodným jménem Neila Najat, získaném díky tuniskému otci. Nela prožila dětství v NDR díky druhé svatbě své matky. Po návratu vystudovala Státní konzervatoř v Praze a vdala se za scénáristu a dramaturga Jana Lekeše, se kterým vychovala dva syny. Nedávno se při charitativní akci setkala s holčičkou, která jí tak učarovala, že si ji vzala do pěstounské péče.

Nela prošla řadou divadel od malého divadla v Kladně až po Činoherní klub v Praze. Už během studií na sebe upozornila výraznou rolí v kriminálním filmu Mravenci nesou smrt. Určitě si ji vybavíte ve filmech Kolja, Vratné lahve nebo v komedii Líbáš jako Bůh a v celé řadě seriálů, jako jsou Rodáci nebo Náměstíčko. Svůj sametový hlas propůjčila hvězdám jako Julia Roberts, Melánie Griffith a Jodie Foster. Nejraději dabuje Julii Roberts a obdivuje ji ve filmech jako Erin Brockovich a Úsměvy Mony Lisy.

Určitě zajímavé je, že se Nela rozhodla své životní zkušenosti využít a živí se dnes především jako osobní koučka. A jak se člověk dostane z divadelních prken k pochopení lidské duše a k práci s ní si můžete přečíst na zajímavých webových stránkách ženy, která s věkem jen kvete a vyzařuje klid a harmonii.

Eva Hudečková

Zdroj: Housle 1 / commons.wikimedia

3. prosince oslaví 71 let v minulosti velice populární herečka, která vystudovala herectví a provdala se za houslového virtuosa Václava Hudečka. Svým atraktivním vzhledem a sebevědomým vystupováním získávala především role panovačných a sebevědomých krasavic, které jí šly opravdu skvěle. Určitě si na ni vzpomenete ve filmech Jak utopit dr. Mráčka nebo v komedii Což takhle dát si špenát. Velice výraznou a divácky neoblíbenou postavu si zahrála v seriálu Sanitka.

V polovině osmdesátých let půvabná herečka pověsila svou dobře rozjetou hereckou kariéru na hřebík. Nebylo to proto, že díky scénářům hrála vesměs emocionálně složité a záporné role, ale byla už unavená z ideologie tehdejšího režimu, která se promítala i do její práce a těžce snášela všudypřítomnou cenzuru.

Svůj talent objevila v jiném oboru a stala se uznávanou autorkou scénářů a knih.

ČT podle její předlohy natočila pohádku O zasněné Žofince a devítidílný seriál O ztracené lásce. Český rozhlas zpracoval podle jejího námětu pětidílnou hru Bratříček Golem. Uznávané jsou i její knihy jako například Bezhlavá kobyla, která je obrazem rodiny pronásledované totalitním režimem, nebo kniha mysteriózních povídek V moci kouzel.

 

Zdroj: