Zlobivý mladíček na motorce a sebevědomá instruktorka létání: Vzpomínáte si na premiéru známého hollywoodského trháku?

Zlobivý mladíček na motorce a sebevědomá instruktorka létání: Vzpomínáte si na premiéru známého hollywoodského trháku?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Přesně před 35 lety byl v amerických kinech uveden jeden z nejslavnějších filmů všech dob: Top Gun. Film, který zahájil kariéru Toma Cruise, je nyní kultem a proslavil i režiséra Tonyho Scotta. Znáte kuriozity spojené s filmem?

Tom Cruise před natáčením nikdy nejel na motorce. Do rukou dostal poměrně silný stroj a musel se s tím nějak vypořádat. Nebyl ještě hvězdou a neměl po ruce hromadu asistentů a poradců. Americký herec je dnes známý tím, že není moc ochotný používat pro kaskadérské kousky záskok a rád si zahraje i v těch v nejnebezpečnějších akčních scénách. Při natáčení filmu Top Gun se tak poprvé v životě musel potýkal s motocyklem. Aby co nejlépe splnil svou roli, odcestoval k prodejci motocyklů a na parkovišti před prodejnou se učil jezdit na motorce.

Tom Cruise zvracel, když poprvé nastoupil do F-14. Pokud herec nikdy nejel na motocyklu, potom to byl oproti letu ve vojenské stíhačce zanedbatelný problém. Během natáčení se ve skutečnosti poprvé hvězda ocitla na palubě vojenského letounu. Třikrát dostal dokonce příležitost si zkusit letadlo řídit. První pokus však nebyl nejlepší, protože se jako většina nováčků pozvracel.

Námořnictvo rekrutovalo o 500 % více lidí v měsících, které následovaly po uvedení snímku do kina. Úspěch Scottova filmu ve skutečnosti využilo americké námořnictvo, které dokonce umístilo několik náborových stánků poblíž nejdůležitějších kin v zemi.

Tom Cruise byl vedle Kelly McGillis příliš malý. Tom Cruise je jedním z nejuznávanějších herců v Hollywoodu, ale výška není přesně to, co by ho charakterizovalo. Režisér si to uvědomil, teprve když hvězda sdílela scénu s Kelly McGillis. Herečka je vysoká 1,78 m, což je o 8 cm více než hlavní hrdina. Scott chtěl tento rozdíl trochu napravit a ve scénách, ve kterých jsou ti dva vedle sebe, nosil Cruise zvláštní boty s podpatky a ona byla bosá.

Tom Cruise nebyl první volbou Tonyho Scotta. Přitom si jen těžko umíme v roli představit někoho jiného. Přesto do role Mavericka (jehož postava měla být vlastně poctou zesnulému bratrovi režiséra Ridleyho Scotta) byl původně obsazený Matthew Modine. Ten však upřednostnil práci pro Stanleyho Kubricka ve filmu Olověná vesta.

Pro postavu Charlotte (Charlie) Blackwood, kterou hraje Kelly McGillis, se režisér inspiroval skutečnou postavou. Konkrétně to byla Christine Fox, astrofyzička a obávaná vojenská autorita (náměstkyně ministra obrany Spojených států v letech 2013 až 2014). Její sláva se dostala i ke scenáristovi, který poté představil hvězdu s určitým romantickým nádechem.

Slavná scéna mezi Maverickem a Charlie nevznikla během natáčení, ale v postprodukci. Kelly McGillis již začala pracovat na natáčení jiného filmu a měla jiný vzhled než ten v Top Gunu. Bylo tedy nutné natáčet v pološeru. Náhodně použitá fotografie ze scény se stala velice slavnou.

Skladba Take My Breath Away neměla být soundtrackem – jak se to stává u herců, často ani hudební kousky, které se díky filmu stanou světovými hity, nejsou první volbou producentů. Počáteční myšlenka na soundtrack k Top Gun byla Only the Survive. Jeho autor, Bryan Adams, odmítl filmařům udělit práva, protože film považoval za oslavu války. Produkce tedy vybrala Take My Breath Away, což ze skladby udělalo skutečný hit.

I oko chce své. Film měla zatraktivnit alespoň jedna scéna s hlavním hrdinou bez šatů. Nakonec se Cruise ukázal jen v ručníku v šatně a i scéna, kdy jsou muži na hřišti a ukazují lesklá opálená těla, byla do snímku cíleně vložená kvůli estetickému dojmu.

Během natáčení filmu Top Gun se všichni herci filmu museli účastnit několika leteckých kurzů, na jejichž konci také obdrželi oficiální osvědčení od námořnictva.

Zdroj: