Přehlídka filmů, které se odehrávají v psychiatrických léčebnách

Přehlídka filmů, které se odehrávají v psychiatrických léčebnách
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pro milovníky psychologických thrillerů není nic lepšího. Málokoho vyděsí smyšlená strašidla a neexistující příšery, když je ale nahradíme reálnými démony - těmi, které mají někteří z nás přímo uvnitř sebe - sotva najdeme něco více znepokojivého.

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Film režiséra Miloše Formana natočený podle knižní předlohy Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven je bezesporu klenotem mezi dramaty. Randall McMurphy hrál před soudem psychicky narušeného, aby se vyhnul vězení za spáchaný zločin. Když je umístěn do léčebny, brzy se projeví jeho obrovský temperament a on začne bořit všechny zajeté standardy oddělení a plánovat útěk. Zanedlouho se k němu přidá řada dalších pacientů, vedení se ovšem rozhodne jeho osobnost nenávratně zkrotit. Emotivní příběh o duševní svobodě a nespoutanosti si odnesl pět Oscarů. 

Čtěte také: Filmy, u kterých tuhne krev v žilách. Přehlídka těch nejstrašidelnějších hororů

Requiem pro panenku (1992)

Český zástupce mezi psychologickými dramaty vyčnívá hned z několika důvodů. Film je o to silnější díky tomu, že zde vystupují děti, ale především se jedná o příběh inspirovaný skutečnou událostí. Režijní debut Filipa Renče dokumentuje příběh Mariky, která se nedopatřením namísto dětského domova dostává do psychiatrické léčebny pro mladé dívky. Panují zde brutální praktiky ošetřovatelek, a přestože si Marika uvědomuje, že na toto místo nepatří, nemůže klást žádný odpor. Aby se z onoho otřesného místa dostala pryč, rozhodne se léčebnu podpálit. Ani tento zoufalý čin ale spásu nepřinese, okolnímu světu jsou osudy chovanců lhostejné. 

Čtěte také: Přehlídka nejkontroverznějších snímků. Tyhle filmy budete mít problém sledovat až do konce

E.A. Poe: Podivný experiment (2014)

Film podle povídky Edgara Allana Poe provází čerstvě vystudovaného lékaře Edwarda, který přijíždí pro praxi do odlehlé psychiatrické léčebny. Zdejší ředitel je sice vůči pacientům loajální, mezi zdmi se přesto odehrávají děsivé scenérie typické pro léčebné metody 19. století. Nový lékař ovšem brzy odhalí, že se v ústavu děje něco daleko podivnějšího. Ve sklepení je vězněn skutečný personál a ústav řídí jeho chovanci. Jaká je šance na útěk, když se psychicky narušení pacienti neštítí těch nejbrutálnějších metod?