Tommy Lee Jones: Za uprchlými mimozemšťany se už nehoní, ale svých 74 let, které slaví 15. září, si užívá s úsměvem

Tommy Lee Jones: Za uprchlými mimozemšťany se už nehoní, ale svých 74 let, které slaví 15. září, si užívá s úsměvem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tommy Lee Jones je bezpochyby jednou z nejznámějších tváří Hollywoodu a během své kariéry hrál v mnoha nezapomenutelných filmech. Často hrál farmáře, strážce, kovboje a je také neuvěřitelně všestranným hercem. Během své kariéry získal řadu ocenění a hromadu chvály od kritiků.

Tommy Lee Jones se narodil 15. září 1946 v San Saba v Texasu. Jeho rodiče měli trochu italské manželství a během jejich vztahu se dvakrát vzali a rozvedli. Vyrostl v Midlandu v Texasu, a nakonec navštěvoval Harvard College se studijním stipendiem. Během svého studia na vysoké škole sdílel kolejní pokoj s Al Gorem a hrál ve fotbalovém týmu Harvardu.

Herecká kariéra

Od roku 1969 se Tommy Lee Jones zaměřil na hereckou kariéru. Přestěhoval se do New Yorku kvůli konkurzům na Broadwayi. Jeho první filmová role přišla krátce poté s Love Story v roce 1970. Po dalším vystoupení na Broadwayi se Jones objevil v telenovele One Life to Live. Poté se konečně jeho filmová kariéra začala rozbíhat správným směrem, když dostal hlavní roli v životopisném filmu The Amazing Howard Hughes.

V roce 1981 se mu podařilo získat Zlatý glóbus za roli v muzikálu První dáma country music. Právě to byl okamžik, kdy se mu začaly filmové role doslova hrnout.

Ještě v minulém století doslova zazářil ve vedlejší roli ve filmu Uprchlík (1994), za kterou dostal Oscara za vedlejší roli, Zlatý Glóbus a cena BAFTA následovaly. Film, kde je v patách uprchlíkovi, kterého si zahrál Harrison Ford, je u nás hodně oblíbený a na televizní obrazovky se pravidelně vrací. A potom přišel super úspěšný komediální film o dobrodružství dvou tajných agentů, kteří stíhají mimozemšťany, kteří jsou přítomni všude kolem nás. Za roli ve filmu Muži v černém (1997) si sice pro zlaté sošky nešel, ale spolu s Willem Smithem filmové nadšence sci-fi žánru hodně pobavili. Z tohoto, pro herce úspěšného desetiletí, stojí ještě za zmínku film JFK, který natočil Oliver Stone a film se točí kolem Johna Fitzgeralda Kennedyho, 35. prezidenta Spojených států amerických, na kterého byl spáchán atentát v pátek 22. listopadu 1963. Smrt populárního, charizmatického politika vyvolala celosvětový ohlas a povedený film s hvězdným obsazením, kde zazářil také Kevin Costner, tak Jonesovi vynesl nominaci na Oscara a cenu BAFTA za vedlejší roli.

K honbě za mimozemšťany se Jones ještě vrátil, ale Muži v černém 2 už zdaleka nedosáhli úspěchu prvního filmu. Herec si ale na dobré role rozhodně stěžovat nemohl. V roce 2000 se objevil po boku Clinta Eastwoda ve filmu Vesmírní kovbojové, kde si parta starších chlapíků splnila svůj sen, který jim v mládí nevyšel a vydali se na vesmírnou misi.

V roce 2007 si zahrál v sentimentálním filmu V údolí Elah, kde mu partnerkou byla kráska Charlize Theron a pátral po svém zmizelém synovi. Za hlavní roli získal opět nominaci na zlatou sošku Oscara. Stejný rok zazářil v kasovním trháku Tahle země není pro starý z prostředí obchodu s drogami. V roce 2012 na sebe upoutal pozornost kritiků opět ve vedlejší roli, tentokrát v životopisném snímku Lincoln, kterého ztvárnil Daniel Day-Lewis. Za svůj výkon si odnesl hned tři nominace na Oscara, Zlatý glóbus i cenu BAFTA.

V poslední době byl jedním z herců, kteří si zahráli ve filmu Ad Astra, kde ztvárnil dávno ztraceného otce Brada Pitta, který se vydal kvůli nalezení odpovědí do hlubokého vesmíru, kde se nakonec s otcem setkal. Film, do jehož produkce se zapojil i Brad, měl poměrně bombastickou reklamu, ale nakonec to nebylo přesně to, co diváci v kinech čekali. To ale nic nemění na tom, že oba herci své role zvládli moc dobře.

Určitě velkým překvapením je hercova popularita v Japonsku. Na základě oblíbenosti jeho postavy ve filmové sérii Muži v černém se stal herec tváří značky Suntory a od roku 2006 se objevuje v sérii reklam jako postavička „mimozemšťan Jones“. Tyto veselé reklamy z herce udělaly mimozemského kontrolora lidského pokroku, který hodnotí novinky, které reklama propaguje. U nás máme Alzáka a Japonci to pojali poněkud důmyslněji.

Zdroj: Dutchmen Photography / Shutterstock

Osobní život

Jeho první manželství bylo s Kate Lardner v letech 1971 až 1978. Během druhého manželství s Kimberlea Cloughley zplodil dvě děti. V roce 2001 se oženil s Dawn Laurel, svou třetí manželkou.

Určitě velkým překvapením je hercova popularita v Japonsku. Na základě oblíbenosti jeho postavy ve filmové sérii Muži v černém se stal herec tváří značky Suntory a od roku 2006 se objevuje v sérii reklam jako postavička „mimozemšťan Jones“.

Jones hovoří plynně španělsky. Rád také hraje pólo a jako správný Američan je vášnivým příznivcem basketbalového San Antonio Spurs. Svého starého spolubydlícího z vysoké školy Al Gora podpořil na Demokratickém národním shromáždění v roce 2000.

V roce 2002 začal Tommy podnikat v realitách a koupil dva oddělené pozemky ve Wellingtonu na Floridě za 4,5 milionu dolarů. Poté je spojil do jednoho obrovského panství na 50 akrech s kilometry koňských stezek. Na pozemku je dům o rozloze 11 000 metrů čtverečních se 4 ložnicemi a veškerým vybavením, které by každá větší celebrita mohla potřebovat.

V roce 2013 Tommy uvedl tento majetek na trh za 26,75 milionu dolarů. O šest let později zaujal realističtější přístup, uvolnil majetek za sníženou cenu, a nakonec se spokojil s poloviční cenou. Přesto si o pár milionů přilepšil k penzi.

Zdroj: