Tereza Blažková ze seriálu Zoo: Mladá herečka za sebou má už tři vysoké školy a desítky filmových i divadelních rolí

Tereza Blažková ze seriálu Zoo: Mladá herečka za sebou má už tři vysoké školy a desítky filmových i divadelních rolí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Talentované herečce Tereze Blažkové, kterou můžete znát ze seriálu Zoo jako pracovnici v kavárně a infocentru, kromě půvabu nechybí ani vzdělání a pořádná dávka zkušeností. Není tedy divu, že na televizních obrazovkách i divadelních prknech se objevuje čím dál častěji. V jakých rolích už hrála?

Ke kariéře herečky zpočátku neměla namířeno

Tereza Blažková se v současné době často objevuje v seriálech i filmech a zároveň hraje hned v několika divadlech. S profesionálním herectvím ale začala až v dospělosti. Nejdříve totiž ani netušila, že by se takovou cestou mohla vydat.

Tereza nepochází z umělecké rodiny a říká, že její rodiče prý vždy měli jiné zájmy než ona. Ani z její herecké kariéry údajně moc nadšení nebyli. Nyní jim však určitě musí dělat radost, protože skutečně přechází z jedné role do druhé a diváci ani filmaři si ji nemůžou vynachválit.

Herečka za sebou má tři vysoké školy a přestože kolem umění a divadla kroužila už při studiu prvních dvou škol, k herectví samotnému se dostala až na Vyšší odborné škole herecké, kde v roce 2020 dostudovala obor Herectví a moderování.

„Vystudovala jsem jazykovou a literární kulturu v Hradci Králové, to byla krásná léta, to musím podotknout. Následně jsem se přestěhovala do Brna, tam jsem vystudovala management v kultuře. Takže jsem brousila okolo umění i divadla. Mezitím jsem i hrála například v divadelním spolku Vicena v Ústí nad Orlicí, odkud pocházím. A k profesionálnímu divadlu jsem přišla, jak říkám, až na stará kolena,“ popsala svá studentská léta v rozhovoru pro Český rozhlas v Hradci Králové.

Divadlo a první role

První zkušenosti s divadlem herečka získala během hostování ve Východočeském divadle Pardubice ve hře Rasputin nebo v Městském divadle Mladá Boleslav v inscenaci Tajemství.

Ve svých prvních seriálových a filmových rolích se objevila už dlouho předtím, ale většinou šlo jen o malé roličky. V roce 2012 si například zahrála v jedné epizodě Vyprávěj nebo v seriálu Gympl s (r)učením omezeným. Svou filmovou kariéru zahájila komediemi Šťastná (2014) nebo Modelky s.r.o. (2014).

Mezi její známější a výraznější počiny patří seriály Tátové na tahu, Bohéma, Doktor Martin nebo filmy Já, Olga Hepnarová (2016), Rašín (2018), Vysoká hra (2020) nebo Prvok, Šampón, Tečka a Karel (2021). Za zmínku stojí také dokumentární cyklus Osudové lásky, kde ztvárnila herečku Sophii Körner. 

Menší zkušenost má i se zahraničním filmem. Režisér Hannu Salonen si ji totiž vybral také do německého seriálu Oktoberfest.

Letos už stihla vystřídat slušnou řádku rolí. Mezi ty patří krimi film Vražedné stíny nebo epizodní role ve Specialistech, Poldovi či již zmíněné Zoo. Už teď ale pracuje na dalších filmových projektech.

A k tomu ještě pořád hraje v divadle, a to hned v několika. Aktuálně ji můžete vidět v pražském Divadle Anfas, Městském divadle Kladno či Mladá Boleslav.

Nevyskytuje se ale jen na scéně. „Chodím do divadla nejen jako herec, ale hlavně jako divák. Velice mne baví pozorovat divadlo z obou stran,“ prozradila v rozhovoru.

Co by chtěla hrát?

Kvůli své dětské tváři a dlouhým kudrnatým vlasům herečku režiséři zpravidla obsazují do rolí dětí nebo nevinných mladých dívek. Role tedy často dostává právě kvůli svému vzhledu, což by chtěla do budoucna změnit. 

„Mám spoustu snů a zatím mé role právě spíš využívají to fyzično. A já mám ráda postavy, které jdou do hloubky. Takové role bych hrozně moc chtěla ztvárnit. A možná k tomu budu muset dozrát fyzicky, mentálně, doufám, už k tomu dozrávám,“ popsala svá přání na role.

Navíc nemusí být vždy tak milá a klidná, jak se zdá. Prý by toužila i po nějaké záporné postavě.

„Já se tomu tedy trošku bráním, tomu svému fysis, protože sice vypadám navenek jako anděl, ale uvnitř bych řekla, že jsem pěkný ďábel. A mnoho režisérů to o mně ještě neví, že jsem ďábel uvnitř. Tak doufám, že to odhalí a vykašlou se na ten andělský zjev a uděláme někdy pěkné peklo,“ popsala se smíchem.

Snad ji tedy brzy uvidíme i v nějaké zajímavější roli, ve které se bude moci více vyřádit. Určitě o této vycházející herecké hvězdě ale ještě hodně uslyšíme.

Zdroje článku: