Pamatujete na sociální fobii, která Rajeshovi znepříjemňovala život?

Pamatujete na sociální fobii, která Rajeshovi znepříjemňovala život?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dr. Rajesh Ramayan „Raj“ Koothrappali, Ph.D. je astrofyzik a nejlepší přítel Howarda Wolowitze. Jde o jednu z hlavních postav sitcomu Teorie velkého třesku, jejímž poznávacím znamením byl prvních šest sezón tzv. selektivní mutismus. O co se vlastně jedná?

Mlčeti zlato

Selektivní mutistická sociální úzkostná porucha Rajovi znemožňovala mluvit se ženami mimo jeho rodinu. Tento stav dokázal potlačit alkoholem (nebo pokud si alespoň myslel, že pije alkohol), případně experimentálními léky na sociální úzkost. To první u něj ale způsobovalo změnu osobnosti – stával se z něj nepříjemný a panovačný člověk, který říká nevhodné věci (viz 8. epizoda 1. série Koktejlový experiment). A to druhé zase mělo nepředvídatelné vedlejší účinky (viz 15. epizoda 1. série Roštěnkové distribuční dilema).

Co je selektivní mutismus?

Selektivní mutismus znamená neschopnost člověka mluvit v určitých situacích. Ten, kdo jím trpí, je ve skutečnosti plně schopen řeči, za určitých okolností však zcela ztichne, např. ve škole či v přítomnosti násilného člena rodiny. Anebo jako u Raje – když je poblíž cizí žena. Vážná porucha je obvykle spojená s plachostí nebo sociální úzkostí. Rajův selektivní mutismus je patrný hned v první epizodě, když se mu nedaří promluvit s Penny. Jeho plachost se jasně projeví ve 4. epizodě 2. série Griffinova ekvivalence, kde vtrhne do bytu a začne mluvit, jenže zmlkne, jakmile si všimne Penny. Později se jí chce omluvit dopisem, ale ona ho donutí, aby jí to řekl osobně. Poprvé v životě tak střízlivý Raj promluví se ženou, s níž není příbuzný – vyrazí ze sebe však jen vysoké „promiň“.

Raj svůj blok překonal

Ve 24. díle 6. řady s názvem Reakce na bon voyage se Raj po vcelku drsném rozchodu s Lucy izoloval u sebe v bytě, kam ho Penny přichází utěšit. On s ní dokáže normálně komunikovat, a tak Penny předpokládá, že je zase opilý, ale když Raj odhalí, že od včerejší noci nic nepil, zůstanou oba ohromeně zírat. Tak se tedy Raj dostal přes svůj selektivní mutismus, který se mu ovšem ještě na chvíli vrátí v 8. epizodě 12. série Kulminace první noci, právě když ho čeká sex s přítelkyní Anu.