Sin City – město hříchu: Tento „hříšný“ film byl natočen už před patnácti lety. Na své atraktivitě však nic neztratil

Sin City – město hříchu: Tento „hříšný“ film byl natočen už před patnácti lety. Na své atraktivitě však nic neztratil
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Sin City - město hříchu je film založený na komiksové předloze Franka Millera. Vykresluje obraz nejděsivějšího města bez slitování pohledem těch nejdrsnějších postav. A nutno říct, že velmi povedeně – s přehledem strčí do kapsy i mnohé novější komiksové filmy.

Na Československé filmové databázi má Sin City 80 % a je 71. nejoblíbenějším filmem. Už to je jeden z důvodů, proč se na něj podívat znovu (nebo poprvé, pokud se náhodou stalo, že jste ho ještě neviděli). Film je navíc hvězdně obsazen – hraje zde například Jessica Alba, Bruce Willis, Mickey Rourke nebo Elijah Wood. Na jeho vzniku se podílelo režisérské trio Robert Rodriguez, Frank Miller a Quentin Tarantino. Tarantino režíroval pouze jednu scénu a řekl si za ní o vskutku překvapivý honorář – pouhý jeden dolar!

Film je sestaven ze tří příběhů, které se spolu částečně proplétají. Podle toho lze odvodit pořadí, ve kterém se děj filmu odehrává. Poslední příběh o Johnu  Hartiganovi (Bruce Willis) a Nancy Callahan (Jessica Alba) nazvaný That Yellow Bastard se odehrává jako první. První příběh o Marvovi (Mickey Rourke) zvaný The Hard Goodbye je číslo dvě. A prostřední příběh o Dwightovi v originále The Big Fat Kill je jako posledním, tedy třetím příběhem. Jedinou postavou, která vstupuje ve všech třech příbězích je servírka Shellie.

Na filmu je jasně vidět jeho inspirace komiksem – a to nejen v klasicky krvavém a lehce přehnaném příběhu, ale i v grafické stránce. Sin City je černobílé, s občasnými barevnými detaily, které však temnotu obrazu ještě více podtrhnou. Vytvořit tento efekt nebylo tak snadné, jak se může zdát. U běžného černobílého snímku jsou ve skutečnosti barvy šedobílé  Rodriguez ale chtěl vyloučit škálu šedi, aby dosáhl toho samého efektu jako je v komiksu Franka Millera. K tomu bylo potřeba zelené pozadí a herci tedy měli skutečné rekvizity a kulisy jen výjimečně.

Někteří herci to s přípravou na natáčení neměli jednoduché  Jessica Alba se musela naučit vrhat laso. Trénovala ve svém pokoji v hotelu Four Seasons a zničila přitom nespočet lampiček a váziček. Nick Stahl, představitel Žlutého parchanta, nosil v několika scénách celotělový latexový návlek, jehož aplikace zabrala až pět hodin. Zato Elijah Wood se nejspíš až tolik nenadřel – nemusel se ani obtěžovat s učením scénáře. Za celý film totiž neřekne jediné slovo.

V roce 2014 se film dočkal pokračování opět pod taktovkou Franka Millera a Roberta Rodrigueze. Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil, však již takový úspěch neměl a to i přesto, že s rozpočtem 60 milionů dolarů to byl nejdražší Rodriguezův film.

Film Sin City – město hříchu vysílá ČT 2 v sobotu ve 22:10. Pokud si tedy chcete letní večer zpříjemnit komiksovým krvákem, určitě neváhejte – tenhle stojí za to.