Tarzan: opakovaně zpracované téma, které si vždy najde své věrné diváky

Tarzan: opakovaně zpracované téma, které si vždy najde své věrné diváky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Více než kdy jindy se v současné době stávají filmy pro člověka prostředkem, jak si zkrátit čas a odlehčit špatnou náladu, která v zemi panuje. Dobrodružné filmy nabízí divákovi skvělé příběhy, silné hrdiny, okamžiky plné napětí a velice emotivní zážitky.

Mezi nejlepší zpracování románu o chlapci, vyrůstajícím v divoké přírodě ve společnosti zvířat, určitě patří film „Tarzan“ z roku 1984 z produkce Velké Británie.

Film, obsazený tenkrát ještě neznámým Christopherem Lambertem v režii Hugha Hudsona nabízí i po letech divákovi krásný příběh lásky k přírodě, k rodině (která nutně nemusí být lidská), komplikované lidské vztahy a srovnání tzv. lidskosti, kterou oplývají zvířata a lidé.

Dějová linka

Mladý anglický pár skončí po ztroskotání lodi na pustém ostrově, kde žena v provizorní chatrči na stromě porodí chlapce. Bohužel po porodu zemře, a tak zůstane péče o syna na bedrech zlomeného muže. Souhrou nešťastných okolností umírá i otec chlapce. Opuštěného lidského mláděte se ujme opice a vychová ho v nitru džungle ve své tlupě. Nejprve odstrkované „hladké“ mládě si časem díky své chytrosti vybuduje ve společenství vedoucí pozici a s největší pravděpodobností by si v šťastné nevědomosti mohl prožít celý život, kdyby….

Na ostrov přijíždí skupina vědců a nachází starý úkryt a důkaz o tom, že zde pobýval dávno ztracený vlivný šlechtic. Podle stop a ostatků vědci objevují fascinující skutečnost, že boháč po sobě zanechal potomka. A začíná příběh plný emocí o lidskosti zvířat a nepochopení lidí.

Filmové střípky

  • Role opic se ujali gymnasti a umělci z cirkusů. Trénovali několik měsíců, aby působili přirozeně.
  • Film s rozpočtem 46 milionů dolarů investoval do kostýmů opic celých 7 milionů dolarů. Kostýmy byly velice precizně zpracované. Herci měli prodloužené paže, které bylo možné přizpůsobit chůzi, pověšení a uchopení, jak to vyžadovaly filmové scény.
  • Obleky vyráběla dílna se čtyřiceti parukáři a dalšími 50 odborníky na kostýmy.
  • Jedním z herců zvažovaných pro roli Tarzana byl Richard Gere.
  • Film získal Césara za „Nejlepší zahraniční film“, byl také nominovaný na Oscara ve třech kategoriích, na cenu BAFTA v šesti kategoriích, a nakonec za masky si ocenění odnesl. Zlatého lva si odvezl i z Benátek, za nejlepší film.
  • Postava Tarzana je v historii filmu zpracovaná ve více než dvaceti dalších snímcích.