Taková normální rodinka: Vzpomínka na první podařený český „sitcom“ a na nezapomenutelnou Marii Rosůlkovou

Taková normální rodinka: Vzpomínka na první podařený český „sitcom“ a na nezapomenutelnou Marii Rosůlkovou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál z roku 1971 podle knižní předlohy Fan Vavřincové se původně zrodil jako malá televizní komedie. Ta měla tak neočekávaný úspěch, že vznikl seriál, který ale záhy skončil, aby se nemusel podvolit normalizaci.

Postavy v seriálu

Rodinka v seriálu nebyla až tak úplně normální, jak tvrdí název seriálu. Nejzábavnější postavou byla babička, která si pro potěšení píše detektivky a inspiraci hledá hlavně v domě, kde se plíží a straší ostatní členy domácnosti svými znalostmi jedů a vražedných praktik. Její dcera si věčně bezdůvodně zpívá, manžel dcery chová želvy a věčně je někde hledá. Jejich starší dcera cvičí jógu a snaží se neúspěšně zkrotit dvojčata a pochopit věčně zadumaného manžela. Mladší dcera se bojí přivést domů do povedené rodinky přítele, aby se nevylekal a neutekl.

Humorný scénář, vynikající režie a herecké výkony Marie Rosůlkové, Dany Medřické, Jaromíra Hanzlíka, Jany Štěpánkové, Daniely Kolářové a dalších, vytvořili ojedinělou humornou podívanou, která i téměř po padesáti letech diváka umí pobavit.

Smutný konec seriálu

Seriál ovšem vybočoval z tvorby tehdejší doby. Neřešil politickou propagandu ani cokoliv jiného spojeného s politikou. To se ovšem nelíbilo „v horních patrech“ ČT a tvůrci dostali pokyny, že děti v seriálu musí být pionýři, jedna z mužských postav měla odcestovat k soudruhům na Kubu a seriál měl ukazovat, jak krásně se žije v socialistické republice. To pro tvůrce a herce bylo nepřijatelné, protože to žádným způsobem nesouviselo se seriálem a jeho posláním. Natáčení bylo tedy ukončeno.

Marie Rosůlková

Pro diváky to byla velká škoda. Například Marie Rosůlková byla v roli babičky stejně dokonalá, jako její „smrtící pasti“, do kterých se snažila lapit své příbuzné, aby si ověřila v reálu to, o čem ve svých knihách psala.

Jen stěží uvěříte, že tato vtipná a energií nabitá dáma, kterou si určitě pamatujete jako vlezlou bytnou Lubomíra Lipského ve filmu „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“, žila téměř celý život s bratrem, který byl knězem.

Marie Rosůlková se k herectví dostala oklikou, protože její rodiče si nemohli dovolit ji zaplatit hereckou školu. Stala se tedy bankovní úřednicí a přes herecké kurzy se dostala k hereckým příležitostem. Jako mladá se i vdala, ale potom přišla možnost pracovat v Praze, a tak se Marie rozhodla jít za svým snem a manželství na dálku nevydrželo. Herečka se nastěhovala ke svému bratrovi, který byl kněz a žila s ním celý život. Ač byla silně věřící, dokázala se i královský bavit a užívat si vysněnou práci. Bohužel jako mladá se potkala s hereckými hvězdami jako byla Lída Bárová nebo Nataša Golová a neuměla se prosadit stejným způsobem. Štěstí se na ni usmálo až mnohem později, kdy se našla v komediálních rolích, které zahrála s laskavým a noblesním humorem (Zítra vstanu a opařím se čajem, Léto s kovbojem, Holky z porcelánu, Jak napálit advokáta).