Tajemství staré bambitky 2: Kdo si sedl poprvé na královský trůn a kdo mohl do práce chodit na natáčení v bačkorách

Tajemství staré bambitky 2: Kdo si sedl poprvé na královský trůn a kdo mohl do práce chodit na natáčení v bačkorách
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pohádka Tajemství staré bambitky dělá radost dětem i dospělým už 10 let. Premiéru v televizi tenkrát sledovalo přes 2 miliony diváků. Velká divácká obliba se postarala o pokračování tohoto magického příběhu. Zajít si na něj můžete tentokrát do kina už 9. prosince.

Připomenete si tak oblíbené postavy, jako odvážnou Aničku nebo nešikovného prince Jakuba, kteří porazili zlo a našli lásku.

Jak čas plynul, z Jakuba se stal král a z Aničky královna. Manželé přivedli na svět princeznu Johanku, která je neposedná po Aničce. Nejraději je u milujícího dědečka Karaby, ze kterého se stal poctivý hrnčíř. Lorenc a Ferenc se po vyhnání z království potulují po světě a hledají způsob, jak škodit. Vyhlédnou si mladou královnu Julii, která žije v nedalekém království. Možná bude muset dědeček Karaba oprášit starou bambitku, která roky ležela pečlivě ukrytá. Ale bude to chtít pořádný plán.

S novým příběhem Tajemství staré bambitky 2 se vrací tým z původního úspěšného filmu. Režisérem je Ivo Macharáček a scenáristou Evžen Gogela. Podobné zůstalo herecké obsazení.  

Svou roli si tedy zopakují Ondřej Vetchý jako Karaba, Tomáš Klus a Kamila Janovičová jako Jakub a Anička, tentokráte už v královských rolích, a Miroslav Vladyka s Jiřím Lábusem v postavách zlotřilých rádců Ference a Lorence. Znovu uvidíme i Petra Štěpánka jako kuchaře Frita nebo generála Otmara Brancuzského.

Nově se objeví Veronika Khek Kubařová jako královna Julie, Valentýna Bečková, která si zahraje malou princeznu Johanku, Markéta Plánková se objeví jako Juliina komorná Hermína. Novou posilou je také Václav Noid Bárta, který si nejen zahraje podkoního Václava, ale postará se také o hudbu a písničky.

,,Točit takhle na zámku je pro mě splněný sen. Dětský. Protože, když jsme jako malí chodili na hrady a zámky, všude byly zátarasy a provazy, kam už se nesmí. A teď člověk díky pohádce může jít a může se opatrně dotknout těch věcí, těch zlatých ozdobných ornamentů a je to fakt krásný, takže to si moc užívám. Když jsem přišla poprvé, tak jsem fakt měla takovou chvilku, kdy jsem jen civěla, protože to je opravdu neuvěřitelná nádhera – ten strop, ta kopule, to zlato všude a sedla jsem si na trůn, což taky samo o sobě dává člověku nějaký pocit, v tom prostoru uprostřed" popisuje Veronika Khek Kubařová.

Zajímavosti z natáčení

Pohádka Tajemství staré bambitky 2 se točila celkem 27 dní na 8 různých lokacích.

Natáčelo se na několika místech v Čechách. Filmaři se vrátili do skanzenů v Přerově nad Labem a Kouřimi, kde se točila již první pohádka. Zámky však byly vybrané nově. Točilo se v Jindřichově Hradci a v Mníšku pod Brdy. To si pochvaloval Tomáš Klus, protože v Mníšku bydlí a podle jeho slov tak mohl chodit do práce „v bačkorách“

Pro herce a komparzisty bylo ušito 60 kostýmů, dalších 300 pochází z kostymérny. Vzniklo celkem 18 paruk a použity byly desítky příčesků, copů, knírů a falešných vousů.

Ve filmu si zahrálo 8 koní, 25 slepic, 16 hus, dále kozy, ovce, 1 velbloud a 1 papoušek.

Pro scény venkovského trhu nechala produkce navézt 250 hlávek zelí, pro různé scény bylo použito 75 balíků slámy.

Určitě nejnáročnější scénou byla jedna z prvních, kdy Karaba s vnučkou Johankou plují na loďce, tedy spíše jsou to necky. Točila se na zámeckém rybníku v Mníšku pod Brdy. Necky byly speciální, vyrobené přesně na váhu obou herců, byl k nim přidělán lodní kýl, aby se nepřevrhly. Na rybníce to vypadalo jako při námořní bitvě, jelikož tam byly další tři lodě (technika, kamera, štáb) a zároveň byl ve vodě potápěč, který necky vodil. Natáčení komplikovalo sněžení a opravdu aprílové počasí. Zatímco štáb se pohyboval v péřových bundách, herci museli na každou ostrou klapku do lehkých kostýmů.

Bambitka, která se ve filmu objeví, je funkční replikou středověké zbraně a pochází z rekvizitáře České televize. Bambitka je opravdu pouze jedna, takže ji rekvizitáři střežili jako oko v hlavě.

 

Zdroj: