Stovky rolí Rudolfa Jelínka upozadila postava Jirky Hradce ze seriálu 30 případů majora Zemana

Stovky rolí Rudolfa Jelínka upozadila postava Jirky Hradce ze seriálu 30 případů majora Zemana
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kromě herectví byl také skvělým dabérem – jeho hlasem k nám promlouvala super hvězda Terence Hill či také jeden agent 007 s povolením zabíjet. Sám se považuje díky roli v 30 případech majora Zemana za českého Bonda.

O bondovce s Rogerem Moorem se v jednom starém rozhovoru herec vyjádřil jako o práci, která nebyla moc náročná. Musel jen hodně hekat a sténat. 

Jako z románu potom zní jeho životní příběh. V roce 2000 s jeho životem zamávala smutná událost, když mu zemřela manželka, se kterou byl celý život. Charismatický herec však sám nezůstal a život mu poslal do cesty ženu, která ho potkala ve třinácti letech, ale nikdy na něj nezapomněla. Setkali se poprvé v Chuchli. On byl tehdy šťastně ženatý a s vysportovanou figurou trénoval jízdu na koni kvůli filmové roli.  

Rudolf Jelínek s manželkou (2019)
Rudolf Jelínek s manželkou (2019) | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Poté, co herec ovdověl, se oženil s Martinou Růžičkovou (dívka z Chuchle), která je zkušenou trenérkou koní a několikanásobnou účastnicí Velké Pardubické. Jelínkova druhá žena je o celých 29 let mladší než on. Není proto žádný div, že se postarší herec stále snaží udržovat v dobré kondici. Martina neměla v soukromém životě takové štěstí, a tak partnerství s tehdy 72letým hercem uvítala. Do manželství si přivedla i devítiletou dceru.  

Námluvy nebyly nijak dlouhé – když se třicet let od prvního setkání znovu potkali, na druhé schůzce už byly ve hře prstýnky a svatba byla po tříměsíční známosti. Vdávat se chtěla Martina. Svatba byla v rodinném kruhu a Rudolf dostal jako svatební dar od manželky koně. Jelínek svatbou omládl a Martina se stala hned pětinásobnou babičkou. Potomci, které měl Jelínek se svou první manželkou, Jarmilou Hlavatou, už měli vlastní děti. 

O herectví

Rudolf Jelínek byl synem obchodníka se smíšeným zbožím a studium na DAMU si musel prosadit. První angažmá měl v Novém Jičíně, ale divadel vystřídal několik. Nakonec zakotvil v Divadle na Vinohradech, kde působil celých 33 let. 

Prosadit se u filmu mu chvíli trvalo. Měl však výhodu, protože byl skvělý sportovec a měl výbornou fyzickou kondici. Hodně rád vzpomínal na natáčení filmu Atentát v režii Jiřího Sequense. Fyzickou kondici naplno využil ve filmu Čestné kolo o československých cyklistech, kde najezdil desítky kilometrů na kole. Potom už přišly divácky atraktivní snímky jako Smrt v sedle, Mravenci nesou smrt, Král Šumavy nebo velkofilm Sokolovo v režii Otakara Vávry

Role v seriálu 30 případů majora Zemana, kde byl často akčnější než sám Honza Zeman, mu přinesla velkou popularitu. S odstupem času ale Jelínek nabyl přesvědčení, že mu role v populárním seriálu spíše v kariéře uškodila.  

Za svůj nejlepší film považuje film Atentát (1964), který pojednává o atentátu na Reinharda Heydricha. Absolvoval tenkrát kvůli roli parašutistický výcvik a zahrál si s herci Radoslavem Brzobohatým, Ladislavem Mrkvičkou, Luďkem Munzarem nebo Josefem Vinklářem, se kterými se později potkal i v seriálu o Zemanovi. 

Zdroje článku: