Staříci: Poslední film Ladislava Mrkvičky je důstojným rozloučením s oblíbeným hercem

Staříci: Poslední film Ladislava Mrkvičky je důstojným rozloučením s oblíbeným hercem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film, který pochopí spíše generace, která prožila část života v komunistickém režimu, je hlavně o pomstě. Vzhledem k tomu, že zabijáci se musí potýkat s omezením, které jim přináší jejích věk a zdravotní stav, může se vážné téma místy zvrtnout v černý humor.

Herecké výkony jsou ve filmu naprosto dokonalé a oba hrdinové, přestože mají samé zlé úmysly, si brzy získají sympatie diváků. Děsivé stáří tak trochu kontrastuje s ironií, které mají oba pánové na rozdávání.

Emigrant Vlastimil Reiner (Jiří Schmitzer) je válečným veteránem a bývalým politickým vězněm. Je už na sklonku života a moc času mu nezbývá. Vlastimil se nepřijel podívat na svou rodnou zemi. Jeho mise je úplně jiná. Vlasta má v plánu vypátrat a zabít komunistického prokurátora, kterého po revoluci nedostihla spravedlnost. Návštěvníkovi z Oregonu však překáží jeho zdravotní stav, protože je na invalidním vozíku.

Proto na něj na letišti čeká dávný kamarád z komunistického odboje Antonín (Ladislav Mrkvička), který se nechá přemluvit, aby starému kamarádovi se složitým úkolem pomohl. Antonín tak sežene od vnuka dodávku, upraví ji, aby vyhovovala Vlastimilovým potřebám a oba muži se pouští do posledního dobrodružství svého života.

Jiří Schmitzer ve filmu Staříci
Jiří Schmitzer ve filmu Staříci | Zdroj: © Česká televize

Autentický film zároveň vypovídá o každodenních problémech starých lidí. Vlastimil a Antonín musí na chvíli zapomenout na poklidné dřímání, když chtějí spravedlnost, které se nedočkali od systému.

Nejde rozhodně o vyčpělý protikomunistický film, protože více než samotný motiv, zaujmou diváka dva urputní a nemotorní staříci, jejich indispozice a zároveň zarputilost, se kterou se potýkají.

Jiří Schmitzer si jako nerudný děda lačnící po spravedlnosti vysloužil přezdívku „český Clint Eastwood“, a není to úplně nepatřičné přirovnání. Vlastimil už ví, že nemá moc času, a proto nemusí řešit následky svých činů. Jde mu spíše o to, že má obavy, aby to stihl. Ale nic ho na jeho cestě nemůže zastavit a dožaduje se naplnění známého rčení „oko za oko a zub za zub“. To, že nedávno komunistický prokurátor odešel od soudu s verdiktem nevinný, z jeho pohledu nepřineslo jinou možnost než konat.

Postava Ladislava Mrkvičky není tak rázná, ale pohnutky svého dávného kamaráda chápe a rozhodně nemá v úmyslu ho odrazovat. Dokonce je ochotný mu pomáhat tak moc, jak to jen zvládne.

Režiséři a scenáristé Martin Dušek a Ondřej Provazník za sebou mají práci na dokumentech. To se také odrazilo do filmu Staříci.

O filmu se toho po premiéře v kinech napsalo hodně, protože jde o hodně odlišný pohled na spravedlnost očima stáří, nemohoucnosti a zklamání. Ač se některé pasáže jeví jako suchý humor, salvy smíchu nečekejte.

Snímek je ke shlédnutí v programové nabídce ČT1 dne 28.2.2023 v 21:35.

Zdroje článku: