Spencer: Film o dnech, kdy se princezna Diana rozhodla odejít z královské rodiny

Spencer: Film o dnech, kdy se princezna Diana rozhodla odejít z královské rodiny
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Letošní Benátky byly plné očekávání kvůli novému filmu SPENCER, který zrežíroval Pablo Larraín, známý chilský režisér a opět se v něm točí vše kolem oblíbené princezny Diany.

Není to poprvé, kdy se Larraín rozhodl ztvárnit pohádkový a zároveň tragický život silné ženské osobnosti, která se výrazně zapsala do dějin lidstva.

Před filmem Spencer, který se vrací k osudu Diany Spencer, režisér zpracoval příběh Jacqueline Kennedy Onassis, kterou si zahrála Natalia Portman.

Tentokrát si pro svůj záměr vybral Kristen Stewart, která se objevila před kamerami už v 8 letech. Popularitu si získala ale až upíří ságou Twilight v dospělosti.

Všichni byli moc zvědaví, jak se Stewart podaří s tak výraznou postavou vypořádat. Po úspěchu ságy Twilight si získala pověst všestranně nadané herečky, která je schopná hrát v nezávislých filmech i v komerčních projektech a do hraní vkládá maximum. Tento film pro ni znamenal velmi intenzivní přípravu, aby si nastudovala pohyby, výrazy, úsměvy i Dianin přízvuk.

Stewart o roli řekla:

Je to jeden z nejsmutnějších příběhů vůbec a já nechci hrát Dianu, chci se cítit jako ona.

Trvalo to dost dlouho, než si byla jistá, že se o princezně dozvěděla vše potřebné, aby se mohla vcítit do její osobnosti a přenést tak na filmové plátno příběh ženy, která tragicky zahynula v srpnu 1997 a ovlivnila britskou monarchii možná víc, než si stihla uvědomit. Stewart se netají tím, že je jí postava Diany blízká a cítí k ní zvláštní pouto. Proto pro ni tato role byla velkou výzvou.

Našli se i kritici této volby, ale Larraín herečce věřil, protože dle jeho mínění umí zahrát velmi citlivé a zároveň silné postavy. Právě to bylo pro roli Diany zásadní, protože jde o osobnost, ke které cítí dodnes miliony lidí empatii.

Scénárista Steven Knight se zaměřil na 3 klíčové dny na počátku devadesátých let. V tomto období si Diana uvědomila během pobytu v prázdninovém sídle v Sandringhamu, že její manželství s princem Charlesem (Jack Farthing) je definitivně rozbité a musela zvážit, co pro ni a její děti bude nejschůdnějším řešením situace.

Spencer není klasický životopisný film a nebude řešit konec Dianina života. Pokusí se o nezaujatý pohled na její manželství a na lidi, kteří v té době hráli v jejím životě nějakou roli. Mělo by jít o zachycení okamžiku, kdy se princezna rozhodne, že chce být znovu tou bezstarostnou a svobodnou Dianou, kterou byla předtím, než se stala členkou královské rodiny.

Zdroj:

  • autorský článek