Španělská princezna: Kateřina Aragonská a seriálová podoba jejího života

Španělská princezna: Kateřina Aragonská a seriálová podoba jejího života
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Patříte mezi milovníky historických seriálů plných lásky, zrady, dvorních intrik a silných ženských hrdinek? Pokud se vám líbily seriály Bílá královna a Bílá princezna, tak Španělská princezna je ze stejné dílny.

Na jméno této královny jste mohli narazit i v seriálu Tudorovci, kde ji z královského trůnu vytlačila Anna Bolejnová, která si užila pár let slávy a Anglii stihla dát Alžbětu I., než ji její manžel nechal popravit.

Seriál zachycuje Kateřinu a Jindřicha, svedené do manželství osudem

Španělská princezna vypráví příběh Kateřiny Aragonské a je inspirovaný románem Philippy Gregoryové. 

Kateřina Aragonská, zasnoubená od dětství s budoucím anglickým králem, je připravena naplnit svůj osud. Infanta ze Španělska, silná ve své víře v Boha, opouští svou zemi plná obav, ale s vědomím, že svým sňatkem prokazuje službu svému milovanému Španělsku.

Příběh se začíná rozvíjet v okamžiku, kdy mladá princezna přijíždí k anglickému dvoru. Nedostává je jí vřelého přijetí, ale budoucí královna si je vědoma velké zkoušky, kterou musí podstoupit, aby ukázala anglickému lidu, že je hodna role, kterou ji osud přidělil. Budoucí královna, kterou chladně přijala královna matka a anglický lid, okamžitě prokáže, že má tvrdohlavost nezbytnou pro roli, do které bude dosazená.

Byla vychovaná jako budoucí královna a připravená na překážky, kterým bude v cizí zemi čelit.

Kateřina, kterou hraje britská herečka Charlotte Hope, je žena, která se narodila a vyrůstala, aby něco dokázala. Jak se ale ukáže, realita je o něco horší, než očekávala.

U tudorovského dvora

Poté, co se princezna seznámila se svým budoucím manželem Arturem, chápe, že její život jako královny bude jednoduchý, protože následník trůnu má mírný a klidný temperament. Arthur je dobrý a velkorysý, avšak v konkurencí s mladším bratrem Jindřichem nemůže v očích žádné ženy vyhrát.

Ačkoli je vzdělaná a citlivá Kateřina Arthurem přijatá s otevřenou náručí, zbytek královské rodiny ji život moc neusnadní. Anglie nevěří dobrým úmyslům dobyvatelského a mocného Španělska, a navíc se současný král Jindřich VII. potýká s nepokoji lidu, kteří už mají Tudorovců dost a volají po změnách.

Jindřich VII. se rozhodl uspíšit manželství Kateřiny a Arthura, což vyvolalo hněv jeho manželky a žárlivost mladého Jindřicha, zamilovaného do mladé Španělky. Jenže Arthur je nemocný mládenec a krátce po svatbě umírá. Z Kateřiny je vdova, která navíc tvrdí, že manželství nebylo naplněno.

Na trůn by se měl tedy dostat druhorozený bouřlivák Jindřich. A začínají královské pletichy, jak už to bývá. Vše je komplikované tím, že otec Kateřiny ještě neposlal domluvené věno. A jak to vyřeší, když je z jeho dcery vdova?

Vychutnejte si 8 dílů první řady (2019) této historické ságy, která se malino odklonila od reality, aby byl příběh divácky zajímavější. Těšit se můžete i na druhou sérii, natočenou v loňském roce.

Zdroj: