Soukromá vichřice: Daniela Kolářová ještě dříve než prožila léto s kovbojem nebo jezdila na samotu u lesa

Soukromá vichřice: Daniela Kolářová ještě dříve než prožila léto s kovbojem nebo jezdila na samotu u lesa
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vychutnejte si hořkou komedii na motivy novely Vladimíra Párala, která ve filmovém zpracování neztratila nic ze surovosti a ironie, kterou dokázal Páral do svých knih vložit. Pro mladičkou Danielu Kolářovou to byla velká herecká příležitost.

Manželství, nevěra a podivná láska

To je příběh šesti lidí, kteří se domnívají, že prožívají lásku. Moc neřeší, že si občas vymění partnery. Kromě Daniely Kolářové v roli Bohunky si dvě hlavní mužské role zahráli Pavel Landovský jako Standa Kocián a Josef Somr jako Ada Vinš, kterého na televizních obrazovkách už často nevídáme.

Daniela Kolářová určitě překvapí, protože ji známe spíše jako hodnou a starostlivou osobu se smyslem pro povinnost. Její Bohunka je neskutečně povrchní a prázdná. Za největší dobrodružství považuje to pod peřinou.

Landovský, Somr, zdroj: © Česká televize

Mistrovská práce Hynka Bočana v roli režiséra dokázala navodit monotónnost života, která umrtvuje vše, a to včetně vášně, lásky a sexu. Bočan chtěl ukázat film plný kontrastů, a tak zvolil žánr komedie, kde se divák baví až do okamžiku, než mu dojde, že na takových životech vlastně není nic k smíchu a možná nejsou tak moc odlišné od života mnoha lidí.

Kniha Soukromá vichřice patří do začátku spisovatelské kariéry Vladimíra Párala, který byl tehdy inženýrem v severočeské chemičce a celou řadu svých knih situoval právě do tohoto bezútěšného prostředí. Páral se řadí k autorům, kteří se nebáli odkrýt i stinnou stránku vzájemných lidských vztahů a téměř drasticky zachytit temnou stránku lidí v intimním soužití.

Daniela Kolářová byla úplný zelenáč, když na roli kývla a předpokládala, že bude natáčet v barrandovských ateliérech. Když zjistila, jaká je realita, a musela vstávat ve čtyři ráno, aby byla včas na natáčení v ústeckých ulicích, byla hodně zaskočená. Na scény, kdy byla v plavkách v brzkém jaru a v pauzách mezi sněhovými vločkami se štábem čekala, až sníh roztaje, vzpomínala ještě dlouhé roky po natáčení.

Autobiograficky zabarvený příběh mladých lidí té doby přesně zrcadlí možnosti, naděje, tužby i počínající rezignaci společnosti na počátku šedesátých let.

K vidění 8. srpna na ČT2.

Zdroj článku:
  • autorský článek