Šimon Bilina ze seriálu Zoo: Co mladý herec říká na roli Haďáka, kde s hraním začínal a na čem právě pracuje?

Šimon Bilina ze seriálu Zoo: Co mladý herec říká na roli Haďáka, kde s hraním začínal a na čem právě pracuje?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Zoo je jednou z nejvýraznějších rolí mladého herce Šimona Biliny, přestože už se v několika seriálech a filmech objevil. Zaměřuje se však také na divadlo, hudbu, a dokonce i psaní a režii, takže zkušeností má na svůj věk opravdu plno. Jak se k roli v Zoo dostal a co na ni říká?

V herectví není žádným nováčkem

Šimon pochází z umělecké rodiny a jeho pradědeček byl dramatik, režisér a zakladatel divadelního spolku. Jeho další pradědeček byl pro změnu hudebník a skladatel. Není tedy divu, že po nich nějaký ten talent a herecké nadání zdědil. Jeho rodina mu navíc dala opravdu velký rozhled. Má totiž kořeny ve Francii, Americe a Ukrajině. Právě na Ukrajině dokonce dva roky studoval herectví.

Už na gymnáziu založil se svými spolužáky divadelní spolek Zážeh, který byl dvakrát oceněn i na celostátní soutěži. Studoval činoherní herectví na JAMU a během studií už začal hostovat v Národním divadle Brno. Jeho první zkušenosti s filmem přišly díky několika studentským snímkům, ale zanedlouho se objevil také v historickém dramatu Lotte am Bauhaus (2019). Poté si zahrál v pár epizodních seriálových rolích a také v mnoha reklamách.

Mezi jeho největší herecké počiny zatím patří role Bohumila Kafky ve filmu General (2019) a již zmíněná role Adama Hrušky neboli Haďáka v novém seriálu Zoo.

Co říká na svou roli v Zoo?

„Nevím, jestli člověka utvářejí okolnosti, nebo opačně, ale s Adamem se život moc nemazlil. Při studiu na přírodovědecké škole mu umřeli při havárii v pralese oba rodiče. Jako voják byl nasazen v Afghánistánu. Přežil teroristický útok. Někteří z jeho jednotky to štěstí neměli. Řekl bych, že na mladého kluka je toho až až. A tak se uzavírá. Před světem, před lidmi. Jediná jeho jistota je příroda,“ popisuje Šimon postavu tajemného Haďáka pro Deník.cz.

I Šimona ale příroda láká a prý bylo nádherné prostředí zoo jedním z důvodů, proč roli vzal. Rád pracuje také s hady a plazy, kteří tvoří velkou část jeho seriálových parťáků. Pro Prima Ženy prozradil, že si neskutečně užíval i natáčení v ohradě s krokodýlem. Prý stačí jen zachovat klid, nepanikařit a v klidu bude i zvíře.

Mladý herec si ale vychvaluje i štáb, který za celým seriálem stojí a obdivuje jak techniky, kostyméry, rekvizitáře a zvukaře, tak své herecké kolegy. 

„Zachovávají si specifický humor, který je pro mě při natáčení obrovskou přidanou hodnotou. Rád se mezi ně vracím, představují pro mě takový druhý domov,“ prozradil herec o partě, která kolem seriálu vznikla.

Prozradil také, že role Haďáka je pro něj inspirující a během natáčení mu přirostla k srdci a stala se tak trochu jeho součástí.

V čem ho brzy uvidíme?

V současné době Šimon pracuje na muzikálu Jana Svěráka a Tomáše Kluse Branický zázrak, který se bude hrát v Divadle Na Fidlovačce. Tam bude hrát jednu ze tří pokřivených částí charakteru postavy Krajíčka a bude se v ní alternovat s Martinem Dejdarem. Premiéra bude už v květnu, tak si představení nenechte ujít.

Letos na podzim by s ním měl také vyjít nový český film Běžná selhání, ve kterém si kromě Šimona zahraje například Jana Stryková nebo Vica Kerekes. Je tedy rozhodně na co se těšit.