Šifra mistra Leonarda: Snímek, kvůli kterému se producenti dostali až před soud a pobouření křesťané drželi hladovku

Šifra mistra Leonarda: Snímek, kvůli kterému se producenti dostali až před soud a pobouření křesťané drželi hladovku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kontroverzní román Dana Browna o mocném tajemství, které se tisíce let skrývá pod pokličkou, se stal předlohou pro stejnojmenný film. Krátce poté, co autor odmítl prodat knihu jako námět na seriál, přišla nabídka 6 milionů USD od filmového studia a té už autor bestselleru neodolal.

Film, který neocenili odborníci, zabodoval u diváků

Tak vznikl film plný konspiračních teorií zasazených do atraktivního prostředí spojeného s tajným řádem a svatým grálem.

Film se štědrým rozpočtem 125 milionů USD to měl od začátku komplikované. Paradoxem je hlavně skutečnost, že režisér Ron Howard dostal nominaci za nejhorší režii filmu a snímek i tak vydělal přes 758 milionů USD. Lidé se navzdory špatné kritice (nebo možná právě kvůli ní) do kin jen hrnuli.

Čtěte také: Při natáčení historického velkofilmu utrpěl hlavní hrdina četná zranění a jeden z herců dokonce zemřel na infarkt

Obtížné natáčení

Církev, která už byla seznámená s knihou, filmařům moc nepomohla, a tak se pro natáčení v Anglii musely hledat náhradní lokality a mnoho záběrů se točilo se zeleným pozadím, které až v postprodukci dostalo požadovanou podobu.

Ve Francii sice štáb pro natáčení v Louvru povolení dostal, ale protože mělo jít i o náročné scény, kdy hrozilo, že by mohla být poškozená podlaha v chrámu a také vzácné obrazy, postavili si raději filmaři svůj Louvre ve studiu. Realizace byla precizní, i výběru mramoru se věnovala patřičná pozornost a také 150 obrazů, které byly v záběrech, se vytvořilo různými metodami. Některé byly nakreslené, jiné jen promítané na zeď.

Čtěte také: Statečné srdce: Historický snímek inspirovaný skutečnou postavou ukrývá spoustu nejasností

Na honoráři pro hlavního hrdinu se také nešetřilo. Tom Hanks si přišel na 25 milionů USD a stal se tak nejlépe placeným hercem roku 2006. A takovou roli odmítl Russell Crowe!

Pro Audrey Tautou (role Sophie) to byla jedna z prvních velkých příležitostí a sama nechtěla věřit, že roli dostala.

Reakce věřících na film

Premiéry po celém světě vyvolaly ohromující reakce. V Thajsku musel být film zkrácený, v Sýrii, Jordánsku, Egyptě a Libanonu byl rovnou zakázaný. V Bělorusku byl stažený po týdnu z distribuce. Katolíci v Indii uspořádali hladovku, v Austrálii vznikly proti filmu webové stránky a na Filipínách začali vyhrožovat křížovou výpravou.

Katolická církev byla natolik pobouřená, že na produkci filmu podala žalobu za urážky a podkopávání autority církve.

Alespoň hudba z filmu (od Hanse Zimmera) se dočkala nominace na Zlatý globus.