Shrek a jeho přátelé už nám dělají radost 20 let

Shrek a jeho přátelé už nám dělají radost 20 let
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Shrek, Oslík, Fiona: přátelé všech diváků už od prvního filmu vydaného v roce 2001. Oslavme 20 let vzpomínkou na to, jak se tato veselá taškařice zrodila a proč to byl milník pro DreamWorks.

Bylo to 22. dubna v roce 2001, kdy se konala premiéra animovaného filmu z produkce DreamWorks. Studio se zmítalo v konkurenčním boji se společností Pixar a potřebovalo trhák, protože Pixar už byl považovaný za jedničku moderního animovaného filmu budoucnosti.

Shrek tak zahájil novou etapu v produkci DreamWorks a za jeho zrodem stojí Jeffrey Katzenberg, Steven Spielberg a David Geggen.

Shrek: odkud pochází a jak se vyráběl

William Steig vytvořil v roce 1990 ilustrovanou dětskou knihu Shrek, která se okamžitě zalíbila Spielbergovi, který získal filmová práva v roce 1991, s myšlenkou vytvořit z ní 2D animovaný film, který bude doplněný o hlasy Billa Murraye (Shrek) a Stevea Martina (Oslík). Několik let z toho nic nebylo až v roce 1997 se začal projekt rýsovat.

Problémem byla technika, která se měla použít. Kvalita Pixaru neměla konkurenci. DreamWorks studio požádalo o spolupráci Pacific Data Images a v tom okamžiku se práce na filmu mohla rozjet.

Shrek okamžitě publikum pobavil a byla to právě rovnováha mezi humorem pro děti a uvolněnými dialogy pro dospělé, která k dobrodružství zeleného zlobra a osla přitáhla celé rodiny.

Ve filmu byla krásně zobrazená krása a také to, že to nemusí být pro lásku rozhodující. To předvedla nádherně Fiona. Nechybělo pevné přátelství, ikdyž Shrekovi chvíli trvalo, než si na Oslíkovu nevázanost zvykl.

Při dabování nakonec tvůrci sáhli po známých hlasech a v roli Shreka si tak diváci v originále mohli vychutnat Mikeho Myerse, Oslíka skvěle namluvil Eddie Murphy a Fionu Cameron Diaz. Všichni se u práce náramně bavili.

Shrek a jeho přátelé uchvátili svět dětí i dospělých

S investicí 60 milionů dolarů vydělal Shrek celosvětově 485 milionů dolarů, dokonce si odnesl Oscara za nejlepší animovaný film a získal nominaci na nejlepší nepůvodní scénář. Studio využilo úspěch filmu, a tak přišel Shrek 2 (2004), Shrek 3 (2007) a Shrek: Zvonec a konec (2010).

Vznikl také muzikál a spin-off a na známé postavičky navázala celá řada projektů. V plánu je další pokračování, ale vše se zpožďuje vzhledem k současné situaci. Výhledově bychom se příští rok měli napřed dočkat návratu Kocoura v botách a teprve potom možná dorazí zelená zlobří rodinka a přátelé.

(Zdroj: IMDb, Coomingsoon)