Sherlock Holmes, Hercule Poirot a slečna Marplová: Nejlepší filmové ztvárnění slavných detektivů

Sherlock Holmes, Hercule Poirot a slečna Marplová: Nejlepší filmové ztvárnění slavných detektivů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Detektivové ze slavných románů jsou často oblíbenou předlohou filmů a televizních seriálů. Avšak režijní zpracování jen málokdy dosahují kvalit románových předloh. Mezi výjimky, které pravidlo potvrzují patří například zdařilé filmové zpracování Vraždy v Orient-expresu nebo role slečny Marplové v podání Joan Hicksonové z pera Agathy Christie.

Sherlock Holmes

Postava Sherlocka Holmese vznikla z pera svérázného lékaře Arthura Conana Doyla v roce 1886. Ten napsal detektivní román přímo v ordinaci, zatímco čekal na své pacienty. Zrodil se tak nejstarší, nejznámější a nejoblíbenější detektiv všech dob. Postava tohoto pozoruhodného detektiva patří mezi literární postavy, které jsou nejčastěji adaptovány na filmová plátna a televizní obrazovky. 

Za nejvěrnější původní předloze jsou považovány filmy natočené v osmdesátých letech pro britskou televizi s Jeremy Brettem v hlavní roli. Ten brilantně ztvárnil Sherlocka jako hektického a panovačného člověka, kterého z jeho až maniodepresivních nálad může vyléčit jedině další zajímavý detektivní případ. Tento seriál obsahující 13 epizod je divácky nejoblíbenější. Vyniká doslovnými dialogy a stylovou anglickou atmosférou 19. století. 

Hercule Poirot

Pořádkumilovný mužíček, vždy dokonale upravený s kloboukem, hůlkou a pečlivě navoskovaným knírkem se v románu Agathy Christie poprvé objevil v roce 1921. Tento hrdý Belgičan figuroval celkem v 39 románech a povídkách a svou preciznost v detektivním pátrání ukázal v mnoha filmových a televizních zpracováních. Zdaleka nejúspěšnější bylo Poirotovo ztvárnění Albertem Finneym ve Vraždě v Orient-expresu z roku 1974. Za svou roli dokonce získal Britskou filmovou cenu a nominaci na Oscara, ačkoli samotná Agatha vůči němu měla jednu výhradu: „Napsala jsem, že má nejhezčí knír v Anglii — a v tomto filmu tomu tak není. Myslím, že je to škoda.“

Ten pravý Poirot a ta pravá atmosféra se objevuje až v jednotlivých epizodách seriálu Hercule Poirot ve vysílání od roku 1989. Série obsahuje téměř všechny knižně vydané povídky Agathy Christie, ve kterých se Hercule Poirot objevuje v podání Davida Sucheta. Seriál doplnila i řada celovečerních televizních filmů na motivy románů a v listopadu 2013 vysílání seriálu skončilo uvedením poslední epizody Opona.

Slečna Marplová

Agatha Christie se při psaní postavy detektiva v sukni v roce 1932 inspirovala u své babičky. Milá a vždy usměvavá křehká stařenka slečna Marplová místo poklidného důchodu rozplétá jeden kriminální případ za druhým. Zdaleka nejoblíbenější herečkou, která postavu slečny Marplové zahrála, se pro fanoušky Agathy Christie stala Joan Hicksonová. V letech 1985 až 1992 se zúčastnila adaptace všech autorčiných dvanácti románů, ve kterých slečna Marplová vystupuje.