Rambo: Sylvester Stallone film nesnášel a chtěl ho zničit

Rambo: Sylvester Stallone film nesnášel a chtěl ho zničit
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
John Rambo je bývalý voják zvláštních sil, který bojoval ve Vietnamu. Za to byl vyznamenaný, ale prožité události se na něm silně podepsaly. Pojďme zavzpomínat na Johna Ramba v jeho prvním filmu.

Když přišel Rambo do městečka Hope ve Washingtonu, aby našel svého přítele, trochu se to zkomplikovalo.

Šerif města nemá rád cizí lidi, kteří se mu potulují po městě a následuje smršť událostí, která vede k tomu, že z Ramba je štvanec a parta šerifových lidí se vrhne do jeho pronásledování.

Do děje přichází Rambův bývalý velitel z Vietnamu, aby převzal velení nad probíhající vojenskou akcí. Ač to vypadá, že přijel zachránit svého bývalého svěřence, ve skutečnosti je tam proto, aby ochránil ty, kteří vojákovi zkříží cestu. Dobře ví, co vycvičený Rambo dokáže, když se cítí ohrožený.

Čtěte také: Zajímavosti z filmové série Rocky, které jste dosud nevěděli!

Rambo se překvapivě stal ikonou akčních hrdinů a celá minisérie je dodnes na vrcholu akčního žánru. Dodnes je 13. nejvýdělečnější filmovou ságou.

Filmové střípky:

• Pro roli Ramba byli ve hře herci zvučných jmen. Rambem mohl být například Al Pacino, Terence Hill, Paul Newman, Clint Eastwood, Robert de Niro, Michael Douglas nebo Nick Nolte. Někteří byli zaneprázdněni jinými projekty. Jiní, jako třeba Al Pacino nebo Hill odmítli, protože jim hrdina připadal moc násilný, až šílený.

• Při natáčení tohoto filmu našel Stallone v lese kus špinavé látky, kterou použil do filmu jako improvizovanou tuniku. Dodnes má látku doma jako talisman.

• Jméno „Rambo“ je vlastně inspirováno odrůdou jablek, kterou přinesla domů manželka Davida Morrella. Ten napsal knihu, která se stala základem pro vznik válečného hrdiny Ramba.  Autor v něm popisoval hrdinské činy vojáka, který bojoval ale ve 2. světové válce.

• Křestní jméno John si vymyslel k Rambovi sám herec.

• Stallone doslova nenáviděl první část natočeného filmu a chtěl scény odkoupit a zničit. Nakonec došlo ke kompromisu a z tříhodinového materiálu byl film sestříhaný na poloviční délku. Dnes herec říká, že by neměnil ani jeden záběr.

• Nůž, který má Rambo ve filmu, si osobně Stallone nechal vyrobit u nožíře v Arkansasu. Šlo o to vytvořit nůž, jako zbraň pro přežití v extrémních podmínkách. Musel být také vhodný na krájení jídla, štípání dříví a držení šňůry při rybolovu. Je na něm také pilový kotouč pro sebeobranu.

• Stallone se během natáčení opakovaně ošklivě zranil, měl například zlomené žebro.

• V původní verzi pro první film s Rambem byly ve hře 3 varianty ukončení filmu. Rambo měl ve všech třech zemřít. Nakonec si tvůrci nechali otevřená zadní vrátka pro pokračování, a tak hrdinu nezabili.