Šarlatán se bude ucházet o Oscara. Odesílá jej tam ČFTA

Šarlatán se bude ucházet o Oscara. Odesílá jej tam ČFTA
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) měla možnost vybírat z deseti aktuálních titulů, které by poslala do boje o Oscara. Členové akademie nakonec rozhodli, že se do Ameriky podívá Šarlatán.

Konec hlasování

Od prvního do jedenáctého října měli akademici možnost vybrat z desítky dokumentů a hraných filmů, které do boje o postup do prestižní soutěže přihlásili jejich producenti. Sešla se tak desítka filmů, mezi kterými se objevily hity letošního poněkud zvláštního roku, jako byl Havel pod režisérskou taktovkou Slávka Horáka, počin Bohdana Slámy s názvem Krajina ve stínu, nebo již zmiňovaný Šarlatán Agnieszky Holland. Právě příběh o Janu Mikoláškovi, který zobrazuje i část dějin naší vlasti, se nakonec vydá reprezentovat naši kinematografii.

Jeden oceněný film v historii samostatného státu

V kategorii nejlepšího cizojazyčného filmu máme každý rok jedno želízko v ohni. V roce 1995 to byl například snímek Díky za každé nové ráno Milana Šteindlera, Návrat idiota Saši Gedeona se o totéž ucházel o čtyři roky později, Alois Nebel Tomáše Luňáka z roku 2011 byl dalším na seznamu českých počinů, které toužily po uznání americké akademie. V celé historii se to však povedlo pouze jednomu snímku. Tím byl Kolja Jana Svěráka. Ten získal Oscara v roce 1996.

Československo má Oscary za nejlepší film dva

V historii naší země se ale nacházejí ještě dva filmy, které měly tu čest, že se staly nejlepším zahraničním snímkem daného roku. Nominaci obdrželo několik filmů, a to konkrétně Obecná škola od režiséra Jana Svěráka, film Vesničko má středisková Jiřího Menzela, počin Miloše Formana s názvem Hoří, má panenko a také jeho předchozí film z roku 1966 Lásky jedné plavovlásky.

Existují ale jen dva filmy, které svou nominaci dokázaly proměnit. Tím prvním z nich je Obchod na korze z roku 1965, druhým pak Ostře sledované vlaky.

Uvidíme, jak si v konkurenci zahraničních filmů povede Šarlatán.