Rebel na plný úvazek, herecká hvězda osmdesátek a úspěšný producent, Sagvan Tofi, byl vždy v centru pozornosti

Rebel na plný úvazek, herecká hvězda osmdesátek a úspěšný producent, Sagvan Tofi, byl vždy v centru pozornosti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Už jako dítě nikdy neseděl v koutě a bylo ho všude plno. Divoké geny možná zdědil po kurdském otci, ale moc si ho neužil. Po rozvodu rodičů se vrátil s matkou z Iráku domů do Třebíče. Hyperaktivní dítě dala maminka do dramatického kroužku, aby ho trošku unavila.

Měl štěstí, že kroužek vedla herečka Jiřina Steimarová, a právě díky ní se mu herectví zalíbilo tak, že při výběru školy byla konzervatoř první volbou. Velké temné oči, trochu exotický vzhled a výraz rebela byly přednosti, které režiséři nemohli přehlédnout, a tak ho začali obsazovat do menších rolí. 

Přelom přišel v roce 1983, kdy se do kin dostal snímek Vítr v kapse. Právě tam se před kamerou poprvé setkal s křehkým a o tři roky starším blondáčkem, Lukášem Vaculíkem. Jaroslav Soukup tak vytvořil dvojici, po které vzdychaly tisíce fanynek. Ani Tofi netušil, že ho role nezbedného učně ovlivní na celý život. Bylo mu v té době 17 let a dostal za jednu z hlavních rolí 3,5 tisíce korun. Kromě slávy se však také musel potýkat se závistí, která jde ruku v ruce s nenávistí. To pro sotva dospělého mladíka nebylo moc snadné. 

Kritika mu nebránila, aby si dokázal svou popularitu pořádně užít. Když se potom, po šestli letech, oblíbená dvojice Vaculík - Tofi objevila na filmovém plátně znovu ve filmu Kamarád do deště, popularita obou herců byla ještě větší. Oba dospěli a zmužněli. Ke skupině dospívajících fanynek se přidaly i ženy všech věkových kategorií. Píseň z filmu Dávej, ber, kterou Tofi nazpíval, bořila žebříček hitparád. Pokračování, natočené o čtyři roky později, už bylo sice slabší, ale to Sagvanovi nijak neuškodilo. Už byl pár let hvězdou. 

Tofi si tuto dobu užíval. Objížděl diskotéky a dostával za to zaplaceno, holek měl, na kolik si troufal a s popularitou přicházely i skvělé pracovní příležitosti. Jeho kouzlu neodolala ani, tenkrát slavná, Simona Krainová nebo Dara Rolins

společensky unavený Sagvan Tofi
Společensky unavený Sagvan Tofi | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Období štědrosti vystřídala porevoluční doba, kdy se sláva věčného rebela někam vypařila. Nakonec ho oslovil jeden podnikatel a stal se tváří nové diskotéky. Potom zkoušel prodávat zlato a diamanty v Africe, vyrábět limonádu nebo prodávat internetové domény. Jeho kamarád podnikatel však začal podnikat až za hranou zákona, a tak raději dobrodružnou spolupráci ukončil. 

Když se vrátil do showbyznysu, lidé ho měli stále za hospodského povaleče a moc mu nevěřili. O to větší překvapení bylo, když se pustil do muzikálu Děti ráje, který sklidil velký úspěch. Z rebela se tak stal uznávaný producent, který už se dokonce usadil i v soukromém životě. S partnerkou Alenou má dceru Satine. 

Zdroje článku:
  • ČSFD,
  • Nostalgie 3/23,
  • autorský text